Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.09.2018 09:20:01

Českému průmyslu i stavebnictví se daří (Ranní zpráva z finančního trhu)

V Německu po lehkém zklamání z PMI nepotěšily ani průmyslové objednávky. Česká průmyslová produkce a stavebnictví ukážou solidní zrychlení, po včerejším maloobchodě to bude potvrzení apetitu hlavně domácí poptávky a další střípek do skládačky vedoucí ke zvyšování sazeb ČNB.

Americká důvěra ve službách posílí

Poté co ISM index z amerického průmyslu příjemně překvapil a dále vzrostl, očekáváme podobně pozitivní i v ISM ze služeb. To by mělo potvrdit silnou kondici americké ekonomiky, zejména její domácí poptávky, která zůstane hlavním tahounem růstu ve Q3.

Německé objednávky jsou dalším zklamáním v řadě

Indikátor PMI za celou eurozónu mírně posílil, a korigoval tak část předchozích ztrát. Podle ekonomů SG indexy PMI reagovaly příliš silně na globální nejistoty a postupně se vrací zpět k vyšším hodnotám. Mírné zklamání přinesly PMI za Německo, naopak kladně k růstu agregátního indexu přispělo Španělsko a některé menší země. Euro však nejsilněji reagovalo na zprávy o ústupcích obou stran ve věci Brexitu. Za včerejší den tak společná evropská měna přidala téměř 0,5 % a evropskou seanci uzavírala na 1,163 USD/EUR. Poblíž této hodnoty vstupuje i do dnešního obchodování.

Dle dnes již zveřejněných dat pokračovaly německé tovární objednávky v poklesu, zatímco trh očekával návrat k růstu. Zřejmě se v nich silněji projevuje nejistota ohledně bariér světového obchodu i politického a hospodářského vývoje v Turecku a Itálii.

Česká průmyslová výroba i stavebnictví na vzestupu

Data z červencové průmyslové produkce a stavebnictví ukáží zrychlení. Poněkud slabý růst zaznamenaný na počátku léta je dle našeho názoru minulostí a data ukáží, že v červenci došlo k meziročnímu zrychlení, jak indikuje optimismus v průmyslu dle indikátoru PMI. Více k našim měsíčním předpovědím naleznete zde: http://bit.ly/2PAyd7D.

Středoevropské trhy zůstávají v klidu

Polská centrální banka nepřekvapila a ponechala sazby beze změny. Ke změně tohoto kurzu zřejmě jen tak nedojde, rozhodně ne dokud se inflace neodlepí od dvojky a nevydá se k cíli (2,5 %) a dále směrem k horní hranici tolerančního pásma. Silný růst ekonomiky, historicky nízká nezaměstnanost ani slabší kurz zlotého totiž zatím nedokázaly inflaci nakopnout. Další polské zvýšení sazeb proto čekáme až ke konci příštího roku.

České maloobchodní tržby ožily a ukázaly velký apetit domácích spotřebitelů. Tržby obchodníků zrychlily jak v nemotoristickém segmentu, tak i v prodejích automobilů, které se k růstu vracejí po dřívějších poklesech. Spotřeba domácností tedy zřejmě bude hlavním tahounem růstu ve zbytku roku. Více zde: http://bit.ly/2CiWkWH.

Středoevropské měny tento vývoj přijaly s klidem. Koruna se tak nadále obchodovala v úzkém pásmu mezi 25,73 a 25,76 CZK/EUR, maďarský forint z počátku dne oslaboval, aby pak většinu ztrát opět smazal a odpoledne se obchodoval kolem 327,6 HUF/EUR. Mírně ztrácel jen polský zlotý (-0,3 %), když se ke konci dne obchodoval na hladině 4,323 PLN/EUR.
Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688