Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  08.09.2018 09:06:45

Avast jde do indexu FTSE 250 (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Prodej bulharských aktiv ČEZ se protahuje.

Akcie Avastu jsou zařazeny do indexu FTSE 250.

Šéf Monety Tomáš Spurný v rozhovoru pro E15 zhodnotil současný stav banky, nepadlo však nic nového.

Evropské akcie budou na počátku seance hledat svůj směr.

Spojené státy dnes zveřejní předskokana pátečních údajů z trhu práce, ADP report. Kromě toho budou oznámeny objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, ISM index ze sféry služeb a jako každý čtvrtek i žádosti o podporu v nezaměstnanosti. V Evropě byly již ráno zveřejněny německé tovární objednávky, které byly pro trhy zklamáním.

Hospodářské výsledky dnes reportuje americký výrobce polovodičů Broadcom nebo francouzský dodavatel leteckých motorů a dalších součástí Safran.

Société Générale snížila doporučení na Držet pro výrobce ovládací techniky pro zastiňovací vybavení budov Somfy a naopak jej zvýšila na Koupit pro polskou rafinérku Grupa Lotos.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie zakončily včerejší seanci poklesem o 0,3 %. Důvodem bylo duo informačních technologií a prodejců luxusního zboží, jejichž akcie klesly o 1,5 %, respektive 1,1 %. V mínusu uzavřely i akcie energetických společností, jejich ztráty však dosahovaly pouze necelé jedné desetiny procenta. Vzhledem k vysoké váze jmenovaných sektorů však byly jejich ztráty natolik výrazné, že byly schopny více jak vykompenzovat růsty ostatních odvětví. Nejvíce se dařilo utilitám, které si polepšily o 1,3 %.

Výprodeje akcií pokračovaly i během dnešní ranní seance v asijsko-pacifickém regionu. Nejhlubší ztráty zaznamenávají především akcie obchodované v Hongkongu (-1,5 %) nebo Austrálii (-1,1 %). Zemětřesení v Japonsku má pak za následek pokles tamního trhu o 0,7 %.

ČEZ

Prodej bulharských aktiv společnosti Inercom se vzdaluje. Poté, co antimonopolní úřad zamítl transakci za 326 mil. EUR a Inercom se odvolal, se bude rozhodnutím antimonopolního úřadu zabývat Nejvyšší správní soud až 14. května 2019. Bulharská společnost přitom měla složit celou částku do 9 měsíců od podpisu smlouvy, což připadá na konec listopadu. Do hry se tak může dostat druhý zájemce, India Power, který údajně nabídl cenu 360 mil. EUR rozloženou do pěti let.

Je jasné, že se ČEZ transakce za necelých 8,5 mld. CZK nepodaří letos dokončit. To může mít potenciálně dopady i na výplatu dividendy, která tak může klesnout pod úroveň 30 CZK na akcii. Oddalování prodeje bulharských aktiv může mít psychologicky negativní dopad na vývoj ceny akcií, nicméně nečekáme žádnou významnější reakci. 

Avast

Akcie Avastu byly zařazeny do britského indexu FTSE 250, a to s platností od 24. září. To by se mělo promítnout na jejich vyšší obchodovatelnosti a likviditě. Díky možnému převrstvování portfolií navázaných na tento index by akcie měly reagovat pozitivně.

Moneta Money Bank

CEO Tomáš Spurný v rozhovoru pro E15 potvrdil, že Moneta chce získat během tří let 5% tržní podíl na trhu hypoték, přestože nová pravidla ČNB tento segment do velké míry omezí.  V současné době banka roste v této oblasti o 42 % a její stávající podíl činí 2,2 %. Banka tak nechce profitovat jen z dalšího růstu trhu, ale i z refinancování stávajících úvěrů poskytnutých u konkurenčních bank. CEO dále uvedl, že věří konsensu analytiků pro cenu akcií v rozmezí 90 až 95 CZK za akcii. Tomáš Spurný zopakoval, že každé zvýšení úrokových sazeb o 25 bb se promítá do výnosů ve výši 80 až 100 mil. CZK. Šéf banky dále připouští, že Moneta se může stát akvizičním cílem, ale že v současné době management žádný zájemce neoslovil. V tuto chvíli je Moneta i drahou nevěstou, když se obchoduje na 1,7násobku účetní hodnoty.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688