Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  05.09.2018 23:31:24

5. září: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu uzavřely převážně poklesem. Zejména technologie oslabilo slyšení zástupců firem Twitter a Facebook v americkém Kongresu ohledně zahraničních pokusů o ovlivňování americké politiky. Na devizovém trhu oslabil dolar.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, posílil o 0,09 % na 25 974,99 bodu, širší index S&P 500 ale o 0,28 % klesl na 2 888,60 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 1,19 % na 7 995,17 bodu. Index volatility VIX stoupl o 5,70 % na 13,91 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů zůstal prakticky beze změny na 2,90 %.

Špatný den za sebou mají kryptoměny, bitcoin například odepsal 6 % a další populární jména ztratila přes desetinu hodnoty. Reagovaly tak na zprávu, že americká banka Goldman Sachs odkládá plány na vytvoření obchodního systému pro digitální měny, ve kterém by zastávala funkci tvůrce trhu.

Akcie provozovatele sociální sítě Twitter zakončily obchodování se ztrátou 6,06 % a akcie Facebooku odepsaly 2,33 %. Jejich ztráty ovlivnily kurzy akcií ostatních technologických firem. "Když firmy vypovídají v Kongresu, obvykle to nepřináší dobrou publicitu, což investorům v krátkodobém horizontu umožňuje prodávat a stihnout realizovat nějaké zisky," řekl agentuře Reuters šéf společnosti CIBC Private Wealth Management Brant Houston.

KDO VYSTŘÍDÁ DRAGHIHO V ČELE ECB?

Poklesem si prošly rovněž akcie energetických firem, které reagovaly na nižší ceny ropy a na obavy, že Spojené státy tento týden zavedou nová cla na dovoz čínských výrobků. Nakonec ale například společnost ExxonMobil posílila o více než procento.

Na devizovém trhu posiloval dolar, ale posléze zisky smazal, když vůči němu posílilo jak euro, tak britská libra. Obě tyto měny těžily ze zpráv, že odchod Británie z Evropské unie by se mohl uskutečnit prostřednictvím dohody obou stran. Podle agentury Bloomberg, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací, se německé a britské vládě podařilo odstranit důležité překážky ve vyjednávání o brexitu. Obě strany jsou údajně připraveny uzavřít méně detailní dohodu o budoucích vztazích Británie k EU. Dohodu by nicméně ještě musely schválit další členské státy unie, připomínají pozorovatelé. Navíc podle nich není jisté, nakolik jsou výroky o pokroku v jednání spolehlivé.

VIDEO: AMERICKÁ CLA NA DOVOZ EVROPSKÝCH AUT JAKO NADÁLE ŽIVÉ TÉMA

Po 22.00 SELČ přidávalo euro k dolaru 0,42 % na 1,1631 dolaru. Stejných 0,42 % si k dolaru připisovala i britská libra na 1,2908 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, pak odepisoval 0,31 % na 95,14 bodu.

Obchodní deficit Spojených států se v červenci vyšplhal na pětiměsíční maximum. Zatímco export klesl, import vystoupil na maximum a rekordní byly rovněž schodky v obchodování se zbožím s Evropskou unií a Čínou. Tento údaj ale podle analytiků neměl na kurz dolaru téměř žádný vliv.

Ceny ropy ve středu zamířily dolů. Tropická bouře Gordon totiž v Mexickém zálivu zeslábla a vzdálila se od těžebních oblastí. K poklesu cen ropy přispěly rovněž obavy ze slabší globální poptávky po této surovině. V úterý se ceny ropy zvyšovaly, protože ropné společnosti kvůli obavám z bouře Gordon dočasně uzavřely řadu těžebních zařízení.

STÁLE DRAHÁ ROPA

K poklesu cen ropy přispěly ve středu také obavy z napětí v mezinárodních obchodních vztazích. Generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammed Barkindo předpověděl, že obchodní spory budou mít nakonec negativní dopad na světovou ekonomiku i na poptávku po energii. K obavám ohledně poptávky po ropě podle analytiků přispívá i nebezpečí, že měnová krize v Turecku se rozšíří do dalších rozvíjejících se zemí.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688