Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.09.2018 18:01:34

Med od jaderné elektrárny? ČEZ stočil další várku

Energetický koncern ČEZ uvedl, že zaměstnanec Temelína včelař Sergej Vlačina stočil letos celkem 150 kg medu. Stáčel celkem ve třech várkách. První 45kilovou představoval med akátový, ve zbývajících převažoval med lipový. Letošní vůbec první včelařská sezóna u Jaderné elektrárny Temelín tím již byla zakončena.  Sergej Vlačina teď začíná včely ošetřovat a připravovat na zimu.

Vidět úly mohou návštěvníci v zadní části parku, který se rozprostírá kolem infocentra JE Temelín. Dva úly jsou prosklené, návštěvníci tak mohou nahlédnout přímo útrob včelího úlu. Včelař k chovu uvedl: „Park je hodně rozkvetlý a včelám se tady daří dobře. Během prázdnin jsme měli v pěti úlech až dvě stě tisíc včel“.


Zdroj: ČEZ

Produkce však dle všeho trochu zaostala za očekáváním, když ČEZ v květnu roční produkci od 200 tisíc včel odhadoval na skoro čtvrt tuny. Nutno dodat, že v počátku sezóny byly instalovány jen 4 úly, pátý přibyl později.

Med a radioaktivita

Oficiálnímu představení medu předcházela jeho radiační kontrola. Tu ČEZ prováděl ve své Laboratoři radiační kontroly. Vedoucí laboratoře Marek Kurfiřt k metodě měření uvedl: „V půllitrových vzorcích jsme prováděli tak zvanou gamaspektrometrickou analýzu, což je analýza, která běžně slouží ke zjišťování přítomnosti radionuklidů ve vzorcích životního prostředí. Stejnou analýzu jsme provedli i na medu, který je běžně dostupný v obchodech. Výsledky obou jsou totožné a jsou menší, než je například radioaktivita banánu nebo kávy.“

Med jen pro vyvolené

Podle vedení elektrárny není med určen k prodeji, ale bude sloužit jako netradiční dárek z prostředí jihočeské jaderné elektrárny. „Příroda, čisté životní prostředí a jaderné elektrárny k sobě patří. Nejen zámecký park, ale i okolní příroda ukazuje, že se u elektrárny daří i stovkám vzácných živočichů,“ vysvětlil temelínský ředitel Jan Kruml. 

Zdroj: ČEZ

Že by ČEZ rozšiřoval či dokonce měnil svůj dosavadní byznys, ukáže až čas :-) Každopádně v Dukovanech pro změnu chystá na skoro 140 metrech čtverečních plochy bylinkovou zahrádku s dvanácti druhy bylinek. Ty pak mají najít uplatnění v místní kuchyni.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688