Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.09.2018 13:24:12

Ruská konkurence Tesly je k smíchu a zároveň k zamyšlení


„Je jednoduché smát se podivnému prototypu elektromobilu, který představil ruský koncern Kalašnikov s tím, že má jít o konkurenci Tesly. Ovšem za tím vším je vážnější příběh této společnosti, která vyrábí známé samopaly,“ píše na stránkách Bloombergu Leonid Bershidsky.

Prototyp elektromobilu stojí na vozech, které Kalašnikov vyráběl mezi lety 19731997 a „firma se pravděpodobně ani nepokusí rozjet jeho masovou výrobu“. Podle Bershidskyho jde totiž o další pokus upoutat pozornost a poukázat na její odklon od výroby zbraní. Firma přitom již nyní prodává elektrické motocykly a čtyřkolky a nedávno podepsala předběžnou dohodu o jejich dodávce do Spojených arabských emirátů.

V roce 2013 koupili tehdy prodělečný Kalašnikov dva podnikatelé: Andrej Bokarev a Alexej Krivoručko. Ten v roce 2016 pro Forbes uvedl, že „lidé tam něco vyráběli, ale ani nevěděli proč“. Firma má globálně známou značku, ale její exporty byly slabé. Známé zbraně AK jsou totiž „vyráběny po celém světě, a to bez licence“. Ruská armáda pak společnosti podle Bershidskyho nedůvěřovala a zrušila významné kontrakty. „Demotivovaní zaměstnanci dostávali nízké mzdy, inženýři navrhovali nové produkty, ale výroba o ně nejevila zájem, protože neexistoval žádný marketing a aktivní prodej. Byl to podnik sovětského typu implementovaný do dvacátého prvního století,“ tvrdí Bershidsky.

Krivoručko se to vše pokusil změnit, osekal náklady, přijal lidi do marketingu a návrhy nových výrobků dostal do výroby. K tomu začal kupovat menší společnosti včetně výrobců dronů a armádních člunů. Na Kalašnikov ale dolehly americké sankce z roku 2014 a ztratil lukrativní americký trh se zbraněmi. Ten přitom představoval 70 % jeho obratu z prodeje střelných zbraní. I přesto firma v roce 2015 vykázala po dlouhé době zisky.

Myšlenka, že by takováto společnost mohla konkurovat Tesle, je přirozeně k smíchu. Její marketingová strategie ale otáčí pozornost zákazníků k jejím produktům a ukazuje, že jde o flexibilní soukromý podnik, který se zbavil staré závislosti na státu. V ekonomice, kde dominují giganti jako Rostech, je takový čin modelem pro další soukromé společnosti, míní Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688