Zákeřný virus má v Chorvatsku první oběť, západonilskou horečkou se zde nakazilo už 26 lidí

V Evropské unii už po nákaze západonilskou horečkou zemřelo 22 lidí

První oběť si letos v Chorvatsku vyžádala zákeřná západonilská horečka. Jen během léta se v oblíbené destinaci Čechů nakazilo celkem 26 lidí. Evropou se virus šíří nejrychleji za poslední roky, zabil už více než dvě desítky lidí.

Virus se letos v Chorvatsku objevil poprvé po šesti letech a následky jsou tragické. O úmrtí jednoho muže informoval chorvatský Národní institut veřejného zdraví, píše web Index.hr. K nákaze většinou došlo na východě a severozápadě země.

Smrtelný virus se blíží k hranicím. Není na něj lék, varují čeští lékaři

Virus se v tomto roce šíří i v dalších zemích, nejvíc nakažených hlásí na jihu Evropy. K 22. srpnu bylo zaznamenáno 126 nakažených v Srbsku, 123 v Itálii a 75 v Řecku. V Evropské unii už po nákaze západonilskou horečkou zemřelo 22 lidí.

Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že se nemoc rozšířila už na začátku roku. Nadále panující sucho a vysoké teploty, které střídají jen přeháňky, komárům vyhovují.

Právě komáři nejčastěji bodnutím přenáší virus na člověka. Dosud proti němu neexistuje vakcína, lékaři mohou potlačit pouze příznaky, které připomínají chřipku. Onemocnění většinou netrvá déle než týden, zemře přibližně jeden člověk ze 150 nakažených.

Lékaři doporučují používat repelenty, nosit světlé oblečení, které pokrývá co největší část těla, zajistit okna a dveře proti komárům či spát pod moskytiérami.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy