BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  08.09.2018 09:01:45

Výsledky VIG poodhalují hlavní trendy v pojišťovnictví

 

Výsledky VIG ve většině hlavních parametrů překonaly očekávání. Za bližší prozkoumání stojí struktura nákladů a pilotní projekty v oblasti umělé inteligence, které povedou k individuálním cenovým a produktovým nabídkám. Dalším trendem je budoucí vyšší potenciál investičního výnosu ze spravovaného pojistného.

Celkové výsledky za první pololetí roku 2018 byly více než uspokojivé, za zmínku určitě stojí, že se takzvaný kombinovaný poměr (combined ratio) zlepšil poklesem na 96,3 procenta z loňských 96,9 procenta, tedy o 0,6 procentního bodu. Poměr nákladů k vypsanému pojistnému se meziročně zvýšil na 31,6 procenta z předchozích 31,3 procenta. Toto zvýšení podílu nákladů bylo kompenzováno nižším podílem peněz vyplacených z pojistných událostí, takže celková zisková marže pojistného businessu byla vyšší.  

Zdrojem růstu pro Vienna Insurance Group mohou být aktivity, v rámci kterých je navazována spolupráce s bankami, tak že jsou navzájem nabízeny produkty partnera vlastní klientské bázi. Cílem je pomocí tzv. cross-sellingu nabízet příbuzné produkty a služby partnerských organizací stávajícím klientům a podílet se tak na zisku z příbuzných odvětví. 

Výrazný potenciál do dalších let má postupný růst zisku z investování pojistného, které pojišťovna spravuje. Vlivem růstu úrokových sazeb obecně rostou možnosti pojišťovny přebytek hotovosti investovat s očekáváním vyššího úrokového výnosu. V současnosti má VIG pod správou přes 36 miliard eur, z čehož více než 30 miliard eur tvoří právě prostředky získané jako platby pojistného od pojištěnců. 

Jedním z hlavních dlouhodobých cílů pojišťovny je co nejpřesněji odhadnout, jaký počet pojistných událostí ji v budoucnu čeká, aby podle toho správně nastavila výši plateb pojistného od zákazníků s cílem udržet si vysokou ziskovost. Doposud pojišťovny používaly hlavně historické statistiky za všechny pojištěnce dohromady a na nich založené interní odhady či modely. Nyní Vienna Insurance Group a další pojišťovny rozbíhají pilotní projekty založené na umělé inteligenci, která bude lépe analyzovat velké množství dat a dokáže přesněji předvídat, který konkrétní pojištěnec či událost jsou pro firmu rizikové. To umožní pojišťovně identifikovat potenciálně nejrizikovější jedince, místa, časy a další parametry, dle kterých lze nastavit individuální ceny pojištění. Klienti zároveň dostanou nejen cenově, ale i obsahově personifikovanou nabídku služeb, což zajistí vyšší profitabilitu pojišťovny 

Na jedné straně tento systém individuální analýzy rizik povede k férovějšímu rozložení plateb pojistného, protože nejrizikovější události a lidé budou platit nejvíce. Na straně druhé však mohou být někteří klienti znepokojeni, že o nich budou sbírána příliš detailní data, což může být považováno za určitý zásah do soukromí. Přesto je již dne zřejmé, že se trh pojištění pod vlivem umělé inteligence změní, tak že pojišťovny budou schopny lépe analyzovat rizika a navyšovat své marže.  

 

Ing. Štěpán Křeček, MBA
Hlavní ekonom
BH Securities a.s. 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688