Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.09.2018 09:18:39

Rozbřesk: Jak si povedou rozvíjející se trhy po konci prázdnin?

Školní rok začíná na trzích klasicky pomaleji, protože v USA je na programu ještě Labour day. Hlavní díl pozornosti v následujících čtrnácti dnech ovšem tak jako tak padne na to, jak návrat větších objemů na trh ovlivní vrtkavou náladu na rozvíjejících se trzích. Nejslabší z nich (Argentina, Turecko) neprožily vůbec hezké léto a z návratu do školy mají strach. Argentinské peso se v závěru uplynulého týdne dostalo znovu pod tlak poté, co prezident Mauricio Macri žádal přes YouTube Mezinárodní měnový fond, aby urychlil platby ze záchranného balíku. Na jeho žádost reagovaly trhy 12% propadem pesa (35 % za posledních čtrnáct dní !) a centrální banka musela pro jeho stabilizaci sáhnout k dalšímu zvýšení úrokových sazeb - o 15 % na 60 %.

Tento týden míří do Argentiny šéfka MMF Christine Lagardová, aby dohodla na místě ještě ambicióznější balík. Důležité bude sledovat, jak moc MMF ve finále přitvrdí v doprovodných podmínkách - investoři na ně sice čekají, ale příliš přísná dieta by mohla zemi uvrhnout do politické nestability.

Rozvíjející se trhy také nemusí úplně s klidem přijmout další obchodně-válečné tažení Donalda Trumpa. Ve středu budou pokračovat jednak debaty s Kanadou, která je po separátní dohodě USA a Mexika jednou nohou z NAFTA ven. Pro rozvíjející se svět ale možná bude zásadnější, jak se naplní jiná hrozba Donalda Trumpa - a to uvalit na Čínu již v tomto týdnu nová cla (na objem dovozů 200 miliard USD).

Jinak je patrné, že napětí na rozvíjejících se trzích zatím zůstává relativně izolované. Americké akcie zažívají nejdelší býčí trh v historii a pohybují se poblíž historických maxim - to však do budoucna může být důvodem vyšší zranitelnosti. Nákazu cítí do jisté míry devizové trhy. Americký dolar si při výraznějších výprodejích zpravidla připisuje body a naopak střední Evropa zpravidla ztrácí. Musí se ale jednat o masivnější prodeje napříč rozvíjejícími se trhy (naposledy v polovině srpna) - Turecko a Argentina sami nestačí.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna je opět pod lehkým tlakem, který se od střední Evropy vrátil s výprodeji na rozvíjejících se trzích. Číslem tohoto týdne budou mzdy, které jsou pro řadu členů bankovní rady klíčovým indikátorem napětí na trhu práce. Další slušný růst v kombinaci se slabou korunou by měl ČNB přesvědčit k růstu sazeb již v září.

Zahraniční forex

Návrat do školy se nemůže odehrát na finančních trzích jinak než zvýšenou volatilitou. To může tento týden platit i pro devizové trhy - zvláště v situaci, kdy budou na pořadu dne i důležitá data jako jsou indexy ISM (PMI) či třeba důležité statistiky z amerického trhu práce (čtvrtek a pátek).

V případě eurodolaru však figuruje ještě jeden moment, a tím je italská fiskální situace. V pátek večer - tedy v momentě, kdy se výnosy u italských dluhopisů pohybovaly na pětiletých maximech, zhoršila agentura Fitch výhled italského ratingu (BBB) na negativní. Je to první negativní výstřel ze strany ratingových agentur před schvalováním italského vládního rozpočtu na příští rok, které potrvá až do konce října. Itálie mezitím přispěchala s verbálním ujištěním o dodržování Bruselem nastavených fiskálních cílů, ale jak se říká: “slibem neurazíš“…

Mezitím situace v emerging markets zůstává zranitelná s tím, že turecká lira se stále obchoduje na velice slabých hodnotách a trh již pomalu vyhlíží zasedání centrální banky, které má proběhnout za 10 dní (dnes může být zajímavou informací inflace za srpen).

Akcie

Páteční obchodování bylo bez výraznějších pohybů na hlavních indexech. Nejlépe se dařilo technologickému sektoru (Apple +1,25 %, Amazon +0,5 %, AMD +1,25 %). Naopak nejslabším článkem byly výrobci automobilů (Ford -2,3 %) a energetický sektor (Chevron -1,1 %). Důvodem poklesu Fordu byla zpráva týkající se plánovaného dovozu v Číně vyráběných automobilů této značky do Ameriky. Vedení Fordu podpořilo Donalda Trumpa a tento plán zrušilo, z čehož akcionáři jistě nadšení nebudou. Za zmínku stojí velká akvizice společnosti McDonalds. Ten koupil za 5,1 miliardy dolarů britský řetězec Costa Coffee. Akcie McDonalds uzavřely 0,35 % v záporu.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688