Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.09.2018 09:09:17

Napětí okolo obchodních válek vyváží solidní data z obou stran Atlantiku (Týdenní zpráva z finančního trhu) (3.9.2018)

Data vydaná tento týden ukáží na dobrou ekonomickou kondici ekonomiky na obou březích Atlantiku. Nejistota plynoucí z obchodních válek však přetrvává a táhne předstihové indexy dolů. V eurozóně tento týden stojí za pozornost třetí odhad HDP, který odhalí strukturu ekonomického růstu. V USA pak budou trhy sledovat především statistiky z trhu práce. Českými makroekonomickými ukazateli v červenci zahýbaly celozávodní dovolené, přesto třetí čtvrtletí začalo pro tuzemskou ekonomiku dobře.

Nejistota okolo obchodních válek přetrvává

Napětí na trzích spojené s hrozbou dalších protekcionistických opatření přetrvává. Makroekonomická data by ale nadále měly zůstat povzbudivá. Průmyslová výroba v největších zemích eurozóny v červenci opět přidala. Druhý odhad HDP v eurozóně odhalí strukturu růstu v druhém čtvrtletí. Ten byl tažen především investiční dynamikou, zatímco čisté exporty přispěly k růstu ekonomiky negativně. Na druhém břehu Atlantiku vzbudí pozornost především v pátek vydaná data z amerického trhu práce. Očekáváme, že počet nových pracovních míst mimo zemědělský sektor v srpnu vzrosty více, než byl průměr v posledním roce. Nezaměstnanost nadále o desetinu poklesla, zatímco hodinové výdělky mírně zrychlily svou meziroční dynamiku.

Českým průmyslem zamíchaly celozávodní dovolené

Česká ekonomika pokračuje v růstu i ve třetím čtvrtletí. Nasvědčují tomu statistiky z července, které ukážou, že se dařilo průmyslové výrobě, i maloobchodu. I přes výrazný meziroční růst, průmyslová produkce meziměsíčně poklesla vlivem celozávodních dovolených. Za pozornost stojí i statistika průměrné reálné měsíční mzdy. Ta v druhém čtvrtletí svou dynamiku zpomalila, z velké části za to může statistická základna z minulého roku.

V Polsku bude ve středu zasedat centrální banka. Neočekáváme, že by u českých severních sousedů došlo ke změně měnové politiky. Většina členů bankovní rady spíše zůstane v holubičí náladě.

Zaostřeno na dnešek: Český PMI z průmyslu zůstává nejsilnější v regionu

Dnešek patří statistikám Indexu nákupních manažerů z výroby. Finální odhad z eurozóny bude pravděpodobně revidován mírně nahoru. I přesto, že ve většině zemí jednotlivé PMI indexy klesají, zůstávají v pásmu expanze.

PMI z výroby v jednotlivých zemích eurozóny zůstane stabilní

V eurozóně očekáváme malou revizi PMI z výroby směrem nahoru. Přestože se jedná o meziměsíční pokles, index se stále nachází bezpečně v pásmu expanze. Důvodem poklesu zůstává nadále nejistota okolo obchodních válek. PMI průzkum je založen na malém souboru 500 velkých společností, které mohou být citlivější vůči obavám ze zavedení nových cel.

Inflace v eurozóně zklamala

První odhad inflace v eurozóně za srpen zklamal. Spotřebitelské ceny rostly především kvůli vyšším cenám potravin a pohonných hmot, bez těchto položek jejich meziroční dynamika zpomalila na 1 %. Nezaměstnanost v eurozóně je sice nejnižší za posledních 10 let, v jádrové inflaci se to však neprojevuje dostatečně. Evropské centrální bance tak zůstává důvod, proč ponechat svou měnovou politiku nadále uvolněnou.

Český PMI z průmyslu poklesne

Také v regionu dnes budou zveřejněny Indexy nákupních manažerů z průmyslu. Český PMI sice mírně poklesne, nadále se ale drží nad svým dlouhodobým průměrem a ze zemí ve středním regionu nejvýše. Mírný pokles je způsoben především nedostatkem zaměstnanců a vyššími mzdovými náklady.

Koruna posílila navzdory slabšímu euru

Koruna včera posílila o 0,2 % a uzavřela minulý týden na 25,73 CZK/EUR. K silnější úrovni ji pomohl druhý odhad HDP, který revidoval mezičtvrtletní dynamiku české ekonomiky o 0,2 pb nahoru. HDP tak přidal mezičtvrtletně 0,7 % q/q, v meziročním vyjádření zpomalil na 2,4 %. Struktura mezičtvrtletního růstu ukázala na výrazný příspěvek zahraničního obchodu, naopak spotřeba domácností byla slabší.

Posilování se v pátek nevyhnulo ani ostatním regionálním měnám. Měny zkorigovaly i přesto, že euro vůči dolaru pokračovalo v oslabování. Ztratilo tak všechny zisky, které nabralo během první poloviny týdne. Dnes ráno otevírá na 1,161 USD/EUR. První odhad vývoje spotřebitelských cen totiž ukázal, že inflace eurozóny v srpnu nečekaně zpomalila. Společné měně nepomohlo ani to, že jako svůj další cíl k pokračování obchodních válek označil prezident Trump Evropskou unii.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688