TNBiz (TN.cz)
02.09.2018 18:39:27

Na Japonsko se řítí tajfun Jebi, lidé se připravují na úder

Obyvatelé japonských ostrovů Šikoku, Honšú a Hokkaidó se připravují na úder super tajfunu Jebi, který již dosáhl nejvyšší kategorie. Očekává se, že s sebou tajfun kromě ničivého větru přinese také ohromné množství srážek, které by mohly způsobit lokální povodně.

Tajfun jménem Jebi se pomalu řítí k Japonsku, v neděli odpoledne dosahovala rychlost větru v bouři až 50 metrů za sekundu (180 km/h), v nárazech dokonce 70 metrů za sekundu (252 km/h), uvádí Japonská meteorologická agentura.

Oko tajfunu se nacházelo jižně od japonských ostrovů, strašlivá bouře se pohybovala rychlostí 20 kilometrů v hodině na severoseverozápad. Očekává se, že k ostrovům dorazí v pondělí a bude obyvatele Japonska trápit až do středy.

Tajfun velmi rychle zesílil až na pátou kategorii, následně naštěstí část své síly ztratil. Během cesty k ostrovům se očekává, že ještě mírně zeslábne, i tak je velmi pravděpodobné, že bude vítr stále ničivý.

"Ničivý vítr a záplavy na pobřeží by měly být nejvýznamnějšími dopady této bouře," popsal meteorolog AccuWeather Adam Douty.

Už nyní tajfun výrazně ovlivňuje lodní dopravy na rozbouřeném Filipínském moři, lodě musí své trasy velmi důkladně plánovat.

Oblast před nedávnem trápila dvojice tajfunů Soulik a Cimaron, které měli téměř identický pohyb.

 

Satelitní pohled na tajfun 30.-31. srpna

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty