TNBiz (TN.cz)
01.09.2018 15:56:42, aktualizováno 16:01:14

Meteorologové vydali předpověď na září. Čeká nás babí léto?

Nadcházející týden bude teplý a deštivý. Mírně teplotně nadprůměrný bude celý nadcházející měsíc, postupně se ochladí na běžnou hodnotu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Následující čtyři týdny budou teplotně nadprůměrné. Přestože teploty klesly pod tropickou třicítku a na tuto hodnotu se už nejspíš letos nevrátí, zůstávají stále nad dlouhodobým průměrem. Září tak bude teplejší než jindy.

Aktuální předpověď: Naděje na vodu! Vlhkost od jihu přinese počasí se srážkami. 

"Nejteplejší týden oproti normálu bude týden od 3. 9., během ostatních 3 týdnů očekáváme průměrné týdenní teploty v blízkosti rozhraní normálních a nadnormálních hodnot pro tuto roční dobu," informoval ČHMÚ na webových stránkách.

V příštím týdnu teploty ještě vystoupají k 26 stupňům, postupně klesnou ke dvacítce a s nástupem podzimu se budou dále snižovat. Na konci měsíce pak bude kolem 15 stupňů, chladná by měla být především rána.

Z hlediska srážek bude nadcházející období průměrné. "Srážek bude pravděpodobně nejvíce v prvním předpovědním týdnu, následně očekáváme postupné slábnutí srážkové činnosti," uvedli meteorologové.

V oblastech nejvíce postižených suchem ale ani vydatnější déšť situaci příliš nezmění. Podle ČHMÚ se "vláhová bilance" zlepší jen částečně.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

 

Jak vypadá situace se stavem vody a průtoky na některých menších tocích?

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty