Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  01.09.2018 12:32:02

Pražská burza předvedla nejhorší srpen za poslední 2 roky

Zatímco zejména americké trhy zaznamenaly výrazně pozitivní srpen (index Nasdaq s +5,7 % dokonce nejvýraznější od roku 2000), akciím na pražské burze se díky zejména vývoji v první polovině měsíce nedařilo. Měřeno indexem PX přišly o 1,78 %. Horší měsíční výsledek za poslední rok zaznamenaly jen jednou a to letos v květnu. Tehdy však částečně ovlivněny výplatou dividend, resp. řadou rozhodných dnů pro jejich nárok a tedy technickým poklesem ceny daných titulů.

Zmínit lze, že v samotném posledním srpnovém týdnu akcie jakoby stagnovaly, resp. index PX změnil nezvykle hodnotu jen o 2 setiny bodu. Vidět jsme přitom mohli relativně velké pohyby některých emisí, protichůdnost jejich směrování však nakonec zapůsobila neutrálně. Zatímco svou vahou pozitivně působily zejména akcie Avast či MONETA, zisky stáhly především akcie ČEZ, STOCK i oba rakouské tituly ERSTE a VIG.

 

V srpnu dva tituly s dvouciferným pohybem

Jasným vítězem měsíce srpna se s téměř 12% posunem staly akcie Avast, které se vydaly na sever v posledních 2 týdnech v návaznosti na report solidních hospodářských výsledků a vedením oznámený záměr zahájení výplaty dividend v příštím roce. Rázem již nejsou ztrátové ani oproti ceně v primární emisi.

Druhá příčka patří akciím MONETA, které však po letošní stále výrazné dividendě (8 ) mají co do kurzových letošních ztrát co dohánět. Obdobně i akcie Kofola, které kromě ještě výraznější dividendy (16,20 ), kurzově letos potopily prodeje akcií polského minoritního akcionáře.

V srpnu si zisky dokázaly připsat již jen akcie O2, navzdory stále neprobíhajícímu odkupu vlastních akcií, a akcie Unipetrol. Ty však čeká v nedaleké budoucnosti na burze derniéra, když majoritní akcionář PKN Orlen rozhodl o vytěsnění minoritních akcionářů. Titul se nicméně na konci srpna dostal nad stanovenou cenu vytěsnění, resp. prakticky vyrovnával svá maxima z podzimu loňského roku.

Propadákem měsíce se s více než 10% posunem staly akcie likérky STOCK, které tak navázaly na již červencový titul nejztrátovější emise. Negativní směrování nezměnila ani vidina rozhodného data na mezitimní dividendu (0,025 EUR) na konci srpna. Akcie STOCK tak již rázem atakují akcie Kofola coby nejztrátovější letošní titul.

Svou vahou však index PX v srpnu negativně ovlivnily především akcie ERSTE, u kterých se zdá, že se jim již nedaří udržet u výrazné hladiny 900 korun. Druhý rakouský titul VIG se navíc nakonec navrátil téměř zpět k výrazné technické hranici u 600 korun, od které se zdálo, že se na konci července již odpoutává. Ke konci srpna zveřejněné hospodářské výsledky však investory evidentně příliš nenadchly.  

Výraznější ztráty navíc v srpnu vykázal další finanční titul - akcie KB, které se obchodovaly za nejnižší ceny o prázdninách. Hlavní domácí titul akcie ČEZ patřily v srpnu k těm volatilnějším, když se z úrovní nad 580 propadly pod 550 , aby se v návaznosti na růst cen elektřiny a emisních povolenek vyhouply krátce k 575 . Zřejmě nervozita ohledně toho, jak si stát prosadí dostavbu jaderných zdrojů, způsobila na konci měsíce nový prodejní přetlak.

Zmínit lze i volatilitu akcií CETV, které se obchodovaly na 15měsíčních minimech i za 77 . Ztráty však dokázaly mírnit v návaznosti i na vývoj na forexu (podrobnosti zde).

Po solidně pozitivním červenci se akcie na pražské burze zkrátka v srpnu navrátily do letošních ztrát. Index PX od počátku roku odepisuje 0,49 %. Po zahrnutí dividend, tedy měřeno indexem PX-TR, aktuální letošní výnosnost působí příznivěji, resp. dosahuje kladných 4,91 %.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688