TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  01.09.2018 12:06:06

Změny od září: Levnější jízdné, novinky u maturit i konec žárovek

Levnější jízdné, bagety zpátky ve školách či konec obyčejných žárovek - i takové změny nás od září čekají. Podívejte se na přehled těch nejzajímavějších.

 

Jízdné pro studenty a seniory za hubičku

Od prvního září zaplatí studenti a senioři za jízdenky ve vlacích a autobusech čtvrtinu ceny, kterou platí dnes. Začínají totiž platit 75% slevy na jízdné. Konkrétně se zvýhodněné jízdné týká dětí od 6 do 18 let, studentů od 18 do 26 let a cestujících starších 65 let.

Děti do 6 let budou nadále jezdit zdarma. Do 15 let nemusejí děti nárok na slevu prokazovat žádným průkazem, od 15 do 18 let jim stačí věk doložit například občankou. Studenti mezi 18 a 26 lety mají také na slevu nárok, musejí ale prokázat, že skutečně studují. To mohou doložit průkazem, kterým jim vydal dopravce, nebo třeba kartou ISIC. Také důchodci se musejí prokazovat průkazem, na kterém je uveden jejich věk.

Zatímco doposud mohli děti a studenti využívat slevy jen na trase mezi místem bydliště a školou, a to pouze v pracovní dny, nově budou moci se 75% slevou cestovat kamkoli a kdykoli. Změny naopak neplatí pro lidi s průkazem ZTP - ti budou nadále cestovat se 75% slevou, jejich doprovod pak bude mít jízdné zdarma.

Slevy budou vlakoví a autobusoví dopravci uznávat na všech spojích, mimo městské hromadné dopravy. Nezáleží přitom na tom, jestli cestujete se soukromým nebo státní dopravcem. Sleva se bude vztahovat také na spoje MHD, které vyjíždějí za hranice města, a to minimálně na ten úsek trasy, který je mimo městskou tarifní zónu. Podobné to je i u spojů, které míří do zahraničí - až do poslední zastávky v Česku je nárok na 75% slevu.

Slevy platí také pro cizince, pokud splňují věkový limit pro jejich získání. I oni se ale musejí prokázat příslušnými doklady. České dráhy už dříve upozornily, že nové slevy nebude možné kombinovat se stávajícími slevami, které mají majitelé InKarty. Pokud se lidem podle nových pravidel nevyplatí InKartu mít, Dráhy jim vyplatí poměrnou část spočítanou ke konci platnosti karty.

Některá města se rozhodla, že 75% slevy budou přijímat také v MHD. S výraznou slevou tak mohou počítat děti a senioři například v Přerově, Náchodě či Brně. Plzeň zavede od 1. září cestování zdarma pro děti od 6 do 15 let, pokud vlastní elektronickou plzeňskou kartu. Jestli slevy budou platit také v MHD ve vašem městě, si ověřte na stránkách dopravního podniku.

Do škol se vrátí bagety, mění se i maturity

Řada novinek čeká také na děti a učitele ve školách. Od září začne platit novela tzv. pamlskové vyhlášky. Ta zmírní dosud velmi přísné normy na obsah cukru, tuku a soli v potravinách, které se prodávají ve školních bufetech nebo automatech. Díky tomu si budou moci školáci koupit třeba kvalitní masné výrobky (šunky nejvyšší jakosti), ochucené tvarohy nebo sýry. Dále půjde o pečivo s cereáliemi a semínky nebo jemné pečivo s vysokým podílem ovoce,

"Bufety budou moci nabízet např. pečivo + máslo + šunka a/nebo sýr + zelenina nebo výrobky z ryb za předpokladu minimálního obsahu 50 gramů masa ve 100 gramech hotového výrobku," vysvětluje ministerstvo. Zároveň ale dodává, že i upravené limity stále respektují platná výživová doporučení.

Začnou platit také nová pravidla pro školní družiny. Od tohoto školního roku se zavádí nová pravidla, která upravují počet dětí ve školní družině. Doposud vyhláška regulovala pouze nejvyšší počet dětí ve školní družině, nově stanovuje také ten nejnižší.

"Obecně je to 20 účastníků z 1. stupně ZŠ a další oddělení je možné otevřít při naplnění ostatních v průměru 27 účastníky," uvádí ministerstvo. Výjimku tvoří pouze družiny při malotřídních školách, které mohou fungovat už při účasti pěti dětí.

Dílčí změny by měly platit už při podzimním termínu maturit, které začínají příští týden. Zvýší se počet odborníků, kteří posuzují vhodnost a správnost testů. Dosud byli ve validačních komisích dva odborníci, nově budou tři. Cermat bude také v průběhu zkoušek okamžitě vyhodnocovat všechny podněty o možné chybě v testech a v případě, že bude zjištěna chyba, přijme opatření k nápravě.

Halogenovým žárovkám odzvonilo

Evropská unie vystavila stopku žárovkám z halogenů. Od prvního září je členské státy nemohou vyrábět, ani se nebudou moci dovážet. Cílem tohoto opatření je, aby Evropané svítili ekologičtějšími zdroji a snížila se spotřeba elektřiny.

Halogenová žárovka totiž spotřebuje pětkrát více elektrické energie než žárovka s LED diodou a navíc vyprodukuju méně světla. Neznamená to ale, že byste od 1. září halogenovou žárovku nekoupili. Obchodníci je budou moct prodávat, dokud jim nedojdou zásoby.

Podle odhadů Evropa zrušením halogenových žárovek ročně ušetří 12měsíční spotřebu elektřiny v celém Portugalsku. Zákaz se ale nevztahuje na všechny žárovky. Například halogeny, kterými jsou vybavena auta, jsou ze zákazu vyňaty.

Více: Halogenovým žárovkám odzvonilo, EU jim vystavila stopku.

Za kontrolu kotle ušetříte

Více než tři čtvrtě milionu domácností mělo mít do konce letošního roku hotovou další revizi kotle. Novela zákona o ochraně ovzduší ale přináší několik novinek, které lidem ušetří peníze. Od 1. září letošního roku totiž postačí mít revizi každé tři roky. Povinnost další revize se tak posouvá až na rok 2019.

Povinné revize kotlů zavedl zákon o ochraně ovzduší v roce 2012. První prohlídku musely mít domácnosti s kotlem na tuhá paliva do konce roku 2016 a pak každé dva roky. "My jsme po zkušenostech s první vlnou revizí navrhli změny a ty prosadili ve Sněmovně," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Lidé tak ušetří peníze, ale efekt revizí zůstane zachovaný. Pokud navíc nebudou mít lidé techniky určené výrobcem svého kotle v dosahu, budou si moci vybrat jiného revizáka ze svého okolí, aby nemuseli platit nesmyslné částky za dopravu.

Mobilní aplikace pro pražskou MHD

Během srpna začala platit v pražské dopravě řada změn. A další se přidává i v září. Od 1. září zcela nahradí dopravní aplikaci PID Info nová mobilní aplikace PID Lítačka. Kromě nákupu jednorázového jízdného (s platností až tři dny) umožní také možnost nákupu lístků dopředu s jejich pozdější aktivací, možnost přeposílání jízdenky třetí osobě, možnost aktivace více jízdenek najednou, vyhledávání aktuálního spojení včetně výluk a omezení či přehled parkovišť P+R s jejich aktuální obsazeností. Nová aplikace PID Lítačka umožní poprvé cestujícím ve Středočeském kraji nákup elektronického jízdného prostřednictvím mobilní aplikace.

"Jsme přesvědčeni, že nová aplikace PID Lítačka je uživatelsky příznivá a cestujícím usnadní cestování v našem hlavním městě a ve Středočeském kraji. Během provozu testovací beta verze aplikace jsme dostali spoustu podnětů od uživatelů, některé z nich budeme zapracovávat, a aplikaci PID Lítačka tak vylepšovat. V současné době je možné si v aplikaci zakoupit pouze krátkodobé časové jízdné, do konce roku bude poté cestujícím umožněn prostřednictvím mobilní aplikace PID Lítačka nákup i dlouhodobých časových kupónů," řekl Michal Fišer, generální ředitel společnosti Operátor ICT, která systém Lítačky spravuje a vyvíjí.

Zintenzivní se kontroly nelegálního zaměstnávání

Od září do prosince proběhnou mimořádné celostátní kontrolní akce na celém území ČR. Zaměřeny budou na odhalování a eliminaci porušování právních předpisů v oblasti nelegálního zaměstnání občanů ČR, cizinců z nečlenských zemí EU a občanů EU. Kontroly budou plnit i svou preventivní úlohu.

Mimořádné celostátní kontrolní akce se zaměří na pracoviště, jakými jsou například - stavby, průmyslové a montážní výroby, logistická centra a další. Inspektoři Státního úřadu inspekce práce budou kontroly provádět za součinnosti Policie ČR (Služba cizinecké policie).

Důvodem dalších mimořádných kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání je zvyšující se počet nelegálních pracovníků, a to zejména ze zemí mimo EU. Za nelegální zaměstnávání bylo v roce 2017 zaměstnavatelům uloženo celkem 440 pokut v celkové výši 85 655 000 . V letošním roce (do 31. 7. 2018) bylo již uloženo 273 pokut v celkové výši 76 625 500 . Za 7 měsíců roku 2018 bylo oblastními inspektoráty práce zjištěno celkem 2 465 osob vykonávajících nelegální práci. 

Vzniknou nové pošty Partner

Od září vzniká po celém Česku celkem 17 nových pošt Partner. Za uplynulý rok převedla Česká pošta na smluvní partnery celkem 189 provozoven, celkem bude od září v Česku fungovat 549 pošt Partner.

Pošta Partner poskytuje všechny základní služby, tj. příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, příjem a výplatu poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplatu důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží, prodej kolkových známek a vybrané služby, jako jsou například on-line dobíjení předplacených SIM karet, prodej losů okamžitých loterií, prodej dálničních kupónů a volný prodej tisku.

Končí prázdninový provoz MHD

Pokud u vás přes prázdniny platily letní jízdní řády, pravděpodobně se od pondělí budou vracet do starého režimu. Raději se tedy podívejte, kdy vám ráno odjíždí spoj, ať nepřijdete pozdě do práce!

Startuje nová řada show Tvoje tvář má známý hlas

Už tento týden startuje nová řada oblíbené show Tvoje tvář má známý hlas. Sledovat ji můžete každou sobotu večer na Nově! Diváci se můžou těšit na osm zcela nových soutěžících, kteří se každý týden převtělí do tuzemských, ale i světově známých hudebních ikon. Bojovat o vítězství a výhru pro dobročinné účely budou Jitka Schneiderová, Jan Révai, Michaela Badinková, Robert Jašków, Eva Burešová, Patrik Děrgel, Vojta Drahokoupil a vítězka SuperStar Tereza Mašková.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688