Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.08.2018 18:48:41

Nová zranitelná pětka globální ekonomiky

Minulý týden jsme tu trochu uvažovali o voodoo ekonomii a po sedmi dnech se přesuneme k úzce souvisejícímu tématu, které bychom mohli nazvat aktuální voodoo ekonomiky. Tedy hospodářství, ve kterých se projevují znaky příklonu k ekonomickým pateoriím (či prostá neochota držet se teorií relevantních). Jelikož je vždy dobré podívat se nejdříve sami na sebe, tak v první řadě musíme konstatovat, že třeba v oblasti (proti)cyklického hospodaření se státním rozpočtem předvádíme dlouhodobě slušné voodoo i my. Ale já se zde přece jen zaměřuji na oblasti více související s děním v globální ekonomice a na trzích, takže se vydejme hlavně tam.

Danske Bank přišla v jedné ze svých posledních analýz s pohledem na nejzranitelnější rozvíjející se trhy a ekonomiky. Můžeme tvrdit, že někdy se země může do hospodářských problémů dostat ne vlastní vinou, ale to by podle mne platilo tak maximálně jen o krátkodobějším pohledu. Pokud někdo trpí problémy dlouhodobějšími, neřkuli chronickými, je to v podstatě neomylná známka toho, že praktikuje ekonomické voodoo v jemné, či drsnější podobě.

Danske ve své analýze mimo jiné přináší následující graf, který ukazuje stav běžného účtu vybraných rozvíjejících se zemí a jejich čistou mezinárodní investiční pozici NIIP. To zjednodušeně znamená, že z něj vidíme: Za prvé, jak moc je země závislá na vnějším kapitálu (čím větší deficity běžného účtu, tím větší tato závislost, která pokrývá deficit domácích úspor). A za druhé, jak moc (alespoň teoretických) rezerv má země v případě, že by se „kapitál“ rozhodl, že tuhle parádu už financovat nebude (NIIP je rozdílem mezi aktivy drženými v zahraničí a vnějšími dluhy):

Takové Thajsko dosahuje vysokých přebytků a také má hodně aktiv v zahraničí (očištěných od dluhů). Obojí spolu přitom souvisí, protože tato aktiva jsou kumulována právě díky soustavným přebytkům (převisu domácích úspor nad spotřebou). Zle na tom například podle grafu není ani Rusko, což je ale takový speciální případ, u kterého jsou sklony k ekonomickému voodoo nad zemí do značné míry eliminovány tím, co tam leží pod zemí. Na opačném spektru stojí nepřekvapivě Turecko s vysokými zápornými hodnotami u obou ukazatelů.

Danske za „zranitelnou pětku“ považuje nyní Turecko, Brazílii, Jižní Afriku a i zmíněné Rusko. To se na seznam dostalo kvůli „tvrdým americkým sankcím oznámeným na počátku srpna, které by mohly změnit trajektorii ruské ekonomiky a dopadnou na finanční sektor“. Turecko je na seznamu s ohledem na současný vývoj a uvedená čísla v podstatě povinně. Co další země?

Smíšeným případem je Jižní Afrika, která nemá zrovna nejsilnější fundament, pocítila dokonce závan turecké nákazy a k tomu na ní doléhá hrozba amerických sankcí, protože USA se nelíbí její pozemkové reformy. Danske ale hodnotí pozitivně, že země má na rozdíl od Turecka nezávislou centrální banku (jedna z naprosto základních a nezbytných obran proti voodoo) a nezávislé ministerstvo financí (zde přesně nevím, co si pod tím představit).

Argentina se na rozdíl od Turecka rozhodla spolupracovat s MMF a tudíž by měla v rámci záchranného programu zvýšit nezávislost centrální banky, provést rozpočtové změny a zflexibilnit měnový kurz. Centrální banka už prudce zvedla sazby (FT ale dnes píší o tom, že ani 60 % investorům na zastavení odlivu kapitálu nestačí) a „vláda vykazuje pevné přesvědčení provést dohodnuté změny“. V kontextu dnešní úvahy bychom řekli, že se Argentina rozhodla upustit od sklonů k voodoo, ale cesta to evidentně nebude bez výmolů. Mimochodem bohužel vždy neplatí, nebo neplatívávalo, že programy MMF byly automaticky synonymem „voodoo odolných“ nápadů. Fond například sám v roce 2013 uznal, že neodhadl, jak moc dopadne program úspor na řeckou ekonomiku. Nicméně právě tato sebereflexe je v dlouhém období tou hlavní obranou proti voodoo a v tomto smyslu je snad MMF už hodně odolný.

Jak je to s Brazílií? Tady se hraje o (voodoo) politiku. Podle Danske průzkumy veřejného mínění ukazují, že uvězněný bývalý prezident Lula by měl velkou šanci vyhrát nadcházející prezidentské volby. Soudy prý zatím odmítají, že by mohl formálně kandidovat, ovšem podle Danske může tlak veřejnosti udělat i zde své. Kombinace „pan Lula + obrovské rozpočtové deficity a dluhy“ by pak bylo něco, co by trhy jen těžko rozdýchávaly. Podle Danske by nejlepším scénářem bylo vítězství konzervativního kandidáta. V případě Brazílie se nabízí otázka, zda do kolonky voodoo řadit i to, co bychom mohli spíše nazvat „chronický bordel“ – vysokou kriminalitu, korupci, jánabráchysmus, atd. Ale o přesnost definic asi zase tolik nejde. Ani v Brazílii, ani u nás. Každopádně Danske tvrdí, že riziko šířící se nákazy do zbytku rozvíjejících se zemí a možná i dál hrozí jen v případě Brazílie.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688