Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.08.2018 14:44:32

Znamení hrozící recese: Je to s ním tentokrát...stejné?


Pro ty, kdo si myslí, že zplošťování výnosové křivky už nemusí být jasným ukazatelem recese, má dvojice expertů z americké centrální banky špatnou zprávu.

Michael Bauer a Thomas Mertens, poradci sanfranciského Fedu pro výzkum, zkoumali rozdíl ve výnosu tříměsíčních a desetiletých cenných papírů vydaných americkým ministerstvem financí. Ten se v posledních měsících ztenčoval, což lze říci i o jiných rozpětích mezi krátkými a dlouhými výnosy.

V pondělí byl výnos amerických cenných papírů s 10letou splatností (Treasury notes) zhruba tři čtvrtiny procentního bodu vyšší než výnos tříměsíčního papíru. Podle expertů to ale pořád v zásadě nic špatného nevěstí. Ve své studii totiž tvrdí, že zplošťující se výnosová křivka, kdy se dlouhodobé sazby teprve blíží k těm krátkodobým, nesignalizuje nic. Skutečným signálem recese je samotné překlopení křivky, tedy situace, kdy se dlouhodobé sazby dostanou pod krátkodobé, tvrdí experti.

Zmíněná vzdálenost, která v pondělí zbývala do reálného překlopení výnosové křivky, je ale podle obou autorů pořád pohodlná.

Zplošťující se výnosová křivka je typická pro ekonomiku v pozdějších fázích hospodářského cyklu. Tam se s vyspělými ekonomikami zhruba nacházíme. Rozpětí mezi dlouhými a krátkými dluhopisovými výnosy se přitom nějaký čas opět ztenčuje. Odtud tedy zaměření na výnosovou křivku, která by mohla naznačit, „že už to možná brzy přijde“.

Překlopená křivka mezi dvou a desetiletými americkými dluhopisy fungovala před lety jako varovný signál, že růžové časy tu nebudou do nekonečna. Konkrétně se tak dělo po velkou část roku 2006 a ještě v roce 2007. tento týden v pondělí byl výnos mezi 10letými a dvouletými splatnostmi pouze 0,183 procentního bodu, což je nejmenší rozdíl od roku 2007.

Někteří představitelé americké centrální banky zmiňovali nynější zplošťování výnosové křivky jako důvod, proč aktuální trend zvyšování úrokových sazeb v USA zastavit.

Jiní – včetně bývalé šéfky Janet Yellenové – ale prognostickou schopnost výnosové křivky zpochybňovali. Tvrdili, že pokud jsou teď dlouhodobé sazby níže následkem takových programů jako nákupy státních bondů, může i lehoulinké utažení měnové politiky vytáhnout krátké sazby nad dlouhé. V minulosti to bylo jinak, Fed musel utahovat šrouby jako divý, aby se křivka překlopila. Za stávající situace ale prý její překlopení zas tak moc recesi předznamenávat nemusí.

Studie zveřejněná tento týden však hovoří ve prospěch původních domněnek. Prognostická síla křivky nezmizí, ani když ji očistíme o časovou prémii, což je „odměna“ za vyšší riziko spojené s držením těch dluhopisů, které mají být splaceny až za delší dobu, tvrdí Bauer a Mertens.

Problémem mimo jiné ale je, že se přesně neví, jak jsou recese a invertovaná křivka mezi sebou propojené. Autoři tudíž neopomněli zdůraznit vědeckou zásadu, že korelace neimplikuje kauzalitu a s interpretací předpovědní výpovědi je třeba zacházet opatrně.

„Ve světle důkazů její prediktivní síly recesí“ nicméně nedávný vývoj výnosové křivky naznačuje, že nebezpečí recese může narůstat, konstatovali také.

Plošší výnosová křivka je jedním z horkých témat uplynulých měsíců. Na webu Patria.cz jsme se mu jenom v červenci věnovali minimálně třikrát.

 

Diskuze bude určitě pokračovat, podotýká Reuters. Jak totiž platí (nejenom) v makroekonomii, jediná studie sotva něco vyřeší.

 

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688