Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  31.08.2018 09:08:50

Dnes probíhá schůze ohledně dostavby jaderných bloků (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Majoritní vlastník České spořitelny svolává valnou hromadu s cílem schválit vytěsnění minoritních akcionářů.

Dnes probíhá schůzka ohledně dostavby jaderných bloků mezi zástupci vlády a ČEZ.

Evropské akcie by po otevření trhů měly klesat. Důvodem je zvýšené napětí na poli obchodní politiky.

Dnes se v eurozóně dočkáme míry nezaměstnanosti či prvních odhadů inflace za srpen. Ve Spojených státech bude zveřejněna důvěra v ekonomiku dle Michiganské univerzity.

Société Générale ponechala prodejní doporučení pro španělský realitní fond Lar Espana.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování ve ztrátách. Stalo se tak v reakci na informaci, že prezident Donald Trump plánuje příští týden oznámit uvalení cel na čínské zboží v hodnotě 200 mld. USD. Cla by s největší pravděpodobností nabyla platnosti až po několika týdnech, tak jako tomu bylo v předchozích případech. Čína by reagovala uvalením cel na americké zboží v hodnotě 60 mld. USD. Jde vidět, že jednání z minulého týdne mezi americkými a čínskými představiteli nepřinesla žádné zlepšení, natož řešení napjaté situace. Trhy na tuto zprávu zareagovaly poklesem. Průmyslový Dow Jones oslabil o 0,5 %, S&P 500 klesl o 0,4 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,3 %. Klesaly všechny sektory s výjimkou síťových odvětví (+0,1 %). Největší pokles zaznamenali zpracovatelé komodit (-1,3 %).

Trhy v asijsko-pacifickém regionu uzavírají poslední obchodní den ve ztrátách. Ty se pohybují do výše až 0,9 %. Reagují tak na informace o hrozících clech na čínské zboží. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který klesá o pouhé dvě setiny procenta, nejvíce klesají finanční instituce (-1,3 %) a sektor utilit (-0,8 %). Protipólem jim jsou firmy z oboru zdravotní péče (+1,2 %) či telekomunikační společnosti (+0,7 %).

Erste Group

Finanční skupina Erste Group chce vytěsnit minoritní akcionáře z České spořitelny. Erste, jako majoritní vlastník (98,97 %) České spořitelny, chce nabídnout odkupní cenu 1328 CZK na akcii. Hlavním důvodem pro vytěsnění je snaha o zjednodušení kapitálové struktury a snaha vyhovět požadavkům regulátorů. Již minulý týden požádala Erste o svolání valné hromady České spořitelny, kde se návrh na vytěsnění bude schvalovat. Nabízená odkupní cena oceňuje Českou spořitelnu na 202 mld. CZK, což představuje přibližně 12násobek čistého zisku. Toto ocenění odpovídá oceněním veřejně obchodovaných bank ve střední a východní Evropě.

ČEZ

Dnes ráno začalo jednání o energetice, kde hlavním tématem je dostavba jaderných bloků. Účastníky jsou premiér Andrej Babiš, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a zástupci energetické společnosti ČEZ v čele s generální ředitelem Danielem Benešem. O stavbu jaderného bloku v Česku se zajímá šest společností. Ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a americký Westinghouse. Účastníci schůzky nechtěli nic při příchodu komentovat. Vzhledem k tomu, že se již pomalu blíží konec roku, do kdy by se mělo rozhodnout o způsobu financování dostavby jaderných bloků, tak by se dalo očekávat, že i toto bude předmětem jednání dnešních schůzky. Neméně důležité je ale i vybrání dodavatelů pro zajištění plynulosti výstavby.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688