Jan Berka (Roklen24)
Akcie ve světě  |  30.08.2018 09:10:07

Čína americkými brýlemi. Kdy vlastně (ne)manipuluje kurzem?

Obvinění Číny z manipulace devizovým kurzem jsme z americké strany slyšeli již několikrát. Nejaktivnější je prezident Trump, občas se ale slova chopí i další. Jako poslední tak učinil americký ministr financí Steven Mnuchin.

Ministr v rozhovoru pro CNBC řekl: „Čínská měna je mnohem více kontrolovanou měnou než u ostatních trhů s volným vstupem. Pokud se však Čína vloží do hry a podpoří svou měnu, nejde o manipulaci s kurzem. Jakmile by ale nechala kurz oslabit, ať už ze strukturálních důvodů či ze snahy ho skutečně ovlivnit, půjde o něco, co je opravdová manipulace.“

Mnuchinova slova přišla poté, co čínská centrální banka potvrdila úpravu fixingu kurzu jüanu směrem nahoru, až na téměř 15měsíční maxima (cca +0,7 %, toleranční rozpětí ± 2 % zůstává). Je pravdou, že vyšší fixing společně s nedávným navýšením povinných rezerv u USDCNY forwardů můžeme považovat za čínský ústupek (vzpomeňme si na Trumpova slova zmiňující silnější čínskou měnu jako základ k pokračování dalších obchodních vyjednávání), většina trhu ho však považuje za stabilizační krok, který ale nezvrátí aktuální trend jüanu.

Potvrzuje to i dosavadní vývoj. Jen během včerejšího dne čínská měna umazala všechny zisky ze začátku týdne. Nad jüanem se tak i nadále vznáší vidina dalšího oslabování podpořená ekonomikou zápasící z pohledu čínské garnitury s ne zrovna potěšujícím růstem, a s tím spojenými kroky na podporu růstu, či se zadlužením a ne moc úspěšnou snahou o jeho snížení. Výčet pak uzavírá bezesporu největší hrozba, kterou je eskalující obchodní válka s USA.

A právě v tomto směru se blíží rozhodné datum 5. září, dokdy by se měl Donald Trump vyjádřit k možnému zavedení dalších čínských cel na zboží v hodnotě 200 miliard dolarů. Nejbližší výhled USDCNY proto favorizuje spíše dolar. Dle odhadů agentury Bloomberg by se medián kurzu měl během třetího kvartálu 2018 pohybovat na 6,85 USDCNY. Některé banky jsou ale ještě „ostřejší“. Například ING ve svém výhledu pracuje se scénářem posunu až k 7,20 USDCNY. Jak by se na to asi tvářil Donald Trump…?

Vrátíme-li se k páru EURUSD, během většiny včerejšího dne jsme pozorovali ustupování eura, které však do večerních hodin nevydrželo. U společné evropské měny částečně opadlo nadšení pramenící nejen z lepších německých dat, ale i z nedávné dohody mezi USA a Mexikem. Svou roli sehrálo i dění v Turecku, ale o tom až dále v textu.

Co se týče dnešního dne, z dat se dočkáme německé inflace a indikátorů důvěry v rámci eurozóny. V USA budou zveřejněny osobní příjmy a výdaje, stejně tak i jádrový index výdajů na spotřebu za červenec. Aktuálně se USD vůči euru obchoduje na 1,169 EURUSD, dolarový index se nachází na hodnotě 94,64 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1595 do 1,1735 EURUSD.*

Koruna během včerejšího dne oslabovala společně s polským zlotým a maďarským forintem. Vedle toho, že svou trochou přispělo oslabující euro, bychom výprodej měn rozvojových trhů mohli spojit i s opětovným nárůstem nervozity kolem Turecka – lira během včerejšího dne oslabila o téměř 3 % vůči dolaru.

Za tímto posunem stál nejen pokles ekonomické důvěry Turecka na nejnižší hodnoty od roku 2009, svou roli sehrálo i zhoršení ratingu celkem 20 tamních finančních institucí. Důvodem bylo podstatné zvýšení rizika negativního scénáře u subjektů, které jsou vysoce závislé na financování v zahraničních měnách (v příštích 12 měsících budou muset turecké banky refinancovat bondy denominované v zahraničních měnách v hodnotě 77 miliard dolarů, což odpovídá zhruba 41 % kapitalizace trhu). Tento krok se projevil i na slabosti eura, a to především vzhledem k expozici evropských bank na tureckém bankovním sektoru.

V neposlední řadě nesmíme v případě Turecka zapomenout ani na centrální banku, která opětovně zavedla limity overnight půjček, a to na 44 miliard lir. Stalo se tak poté, co v srpnu měnová autorita veškeré limity dočasně zrušila, aby dodatečnou likviditou podpořila banky a s nimi i důvěru investorů.

Dnes nás žádná domácí data nečekají. Aktuálně se CZK obchoduje na 25,73 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,71 až 25,78 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,95 až 22,19 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.11.2022Kdy (ne)kupovat investiční nemovitosti Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
02.05.2022Od podlahy, ne vlastně ode dveří aneb Jak na návrh kuchyně Tisková zpráva (Tisková zpráva)
20.04.2022Kdy jsou akcie v portfoliu (ne)bezpečné Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688