TNBiz (TN.cz)
Práce  |  30.08.2018 09:56:31

Chcete se stát učitelem? Je jich málo, vzdělání tak nepotřebujete

Nedostatek učitelů je v Česku stále větší a nedostatečné množství pracovních sil tak řeší stále více a více škol. Někde doteď není jasné, zda se ředitelům podaří sehnat alespoň někoho, kdo by děti ve školách učil. O problému informovaly Lidové noviny.

Ředitelka základní školy Šebetov shání angličtináře: "Letos je situace nejkrizovější za poslední roky," posteskla si. V Praze je situace obdobná. "Hledáme učitele německého jazyka a hudební výchovy," řekl ředitel Fakultní základní školy Táborská v Praze František Prokop. Je zvyklý, že občas najde posilu učitelského sboru i den před začátkem školy, letos se mu to ale podařit nemusí.

Údajně chybí tisíce učitelů. Vzhledem k tomu, že ve školách jsou populačně silné ročníky, situace se horší. A zlepšení je v nedohlednu. "Během deseti patnácti let odejde do důchodu silná skupina pedagogů, kteří výuku dnes táhnou," vysvětluje další problém Miroslav Hřebecký ze společnosti EDUin.

Kolik učitelů chybí, zatím není jasné. Ministerstvo školství na podzim chystá mimořádné šetření.

Ředitelé řeší nedostatek učitelů dvěma způsoby. "Nabíráme nekvalifikované učitele nebo se k nám vracejí ti, kteří šli do důchodu," říká Manová. První způsob je možný, pokud ředitel prokáže, že kvalifikovanou pracovní sílu nenašel. Poté mohou přijímat na post učitele i středoškoláky, ale jen na dobu určitou.

Učitelé jsou potřební na všech stupních. Čekat na absolventy pedagogických fakult je marné. "Až šedesát procent jejich absolventů do školství vůbec nenastoupí, mnoho dalších po roce dvou rovněž odchází, vydrží jen ti nejmotivovanější," upozornil Hřebecký. Na vině je i to, že se povolání těší malé společenské prestiži a na trhu je nedostatek pracovních sil. Když si mají absolventi vybrat, zda jít učit nebo pracovat mimo svůj obor za více peněz, volí spíše druhou variantu.

Situaci se snaží řešit i ministr školství Robert Plaga s premiérem Andrejem Babišem. Ti se setkali s děkany pedagogických fakult. "V příštím roce by měly pedagogické fakulty dostat víc peněz na platy vyučujících, ale také na posílení studentských praxí," uvedla mluvčí resortu Jarmila Blechová.

Aby se předcházelo tomu, že lidé ze školního sektoru ve velkém utíkají, budou se opět zvyšovat učitelské platy. Počítá se s přidáním deseti procent v tarifech a deseti procenty navíc na odměny. Loni učitelé dostávali průměrně 31 632 korun, do roku 2021 by se měl průměrný plat zvýšit na 46 tisíc.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688