Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
30.08.2018 08:03:26

O víkendu více deště na jihu, počasí doprovodí teploty kolem 20°C

 

Odpolední teploty na území Česka rychle stoupaly směrem ke čtvrtku, kdy do počasí promlouvá slábnoucí studená fronta. O víkendu se lehce ochladí, nebude ale žádná zima. Teploty se dostanou i tak přes 20°C. Před víkendem i po něm bude tepleji. Nejčastěji kolem letních 25°C. Slábnoucí studená fronta zase předvede mizérii se srážkami. Vlhkost prostě chodí nad suchou střední Evropu opravdu nerada. Výjimka může přijít o víkendu na jih, kde by mohlo zapršet. Začátek září vypadá na modelech proměnlivě, zřejmě ale převládne nadále teplejší počasí místy se srážkami. Vypadá to, že se proudění změní na východní a přinese i nějaké přeháňky a bouřky. Sucho teprve probíhá a jeho následky se budou horšit, ale už nyní jsou v republice regiony, kde je 30 % i více jehličnatých lesů nenávratně uschlých. Jedná se vyloženě o ekologickou katastrofu, o které se mluví o hodně méně, než by se mělo.

Ve čtvrtek probíhá oblačno, od západu místy přeháňky nebo déšť, hlavně na východě i bouřky. Teploty 20 až 24°C, na východě ještě 24 až 28°C. V pátek bude oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami. Na jihu se může objevit místy déšť. Teploty 21 až 25°C. V sobotu bude oblačno, déšť se může objevit místy a na celém území, častěji znovu na jihu. Teploty znovu 19 až 23°C. V neděli bude polojasno až oblačno, na východě ještě místy déšť. Teploty znovu nejčastěji 19 až 23°C. V novém týdnu se potom bude oteplovat.

Jinými slovy tropy se nyní konat nebudou. V nejnižších polohách se teploty dostanou ke 30°C jen ve čtvrtek na východě a dostaly se ve středu i v nížinách Čech. Delší noci přináší chladná rána, která jsou v mrazových kotlinách při vyjasnění už velmi studená. Stoupá naděje na větší množství srážek alespoň na jihu republiky během víkendu. V dalším týdnu by se potom měly vyskytovat přeháňky a bouřky na velké většině Česka, takže snad konečně dojde i na trochu vody.

 

Zdroj: ČT24.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty