Patria (Patria Finance)
Měny-forex  |  30.08.2018 06:18:44

Vzniká protidolarová koalice, zatím je ale impotentní


Prudký propad kurzu turecké liry a oslabování rublu podle komentátora Bloombergu Leonida Bershidskyho ukazuje, jak „i nízkooktanové americké sankce či hrozba sankcí tvrdších mohou poškozovat hospodářství jiných zemí“. Mohly by ale Spojené státy ve využívání této ekonomické zbraně zajít příliš daleko? Tedy že by jejich agresivita podkopala pozici dolaru ve světové ekonomice?

Pokud bychom poslouchali hlasy zaznívající z Ankary a Moskvy, mohli bychom nabýt dojmu, že k něčemu takovému se skutečně schyluje. Turecký prezident Erdogan například tvrdí, že s Čínou, Ruskem, Íránem a Ukrajinou bude jeho země v budoucnu obchodovat v jejich měnách. Rusko, které čelí například hrozbě sankcí na nákupy nově vydávaného vládního dluhu, zase ústy ministra zahraničních věcí Lavrova tvrdí, že „zneužívání pozice dolaru ve světové ekonomice podkope tuto jeho roli“. Stále více zemí totiž prý odstoupí od používání dolaru a se spolehlivými partnery budou obchodovat ve svých měnách. Ruské ministerstvo financí zase „nevylučuje, že by obchodování s ruskými přírodními zdroji začalo probíhat v domácí měně“. Dolaru by se velmi rád zbavil i Írán a „s ohledem na tvrdé sankce uvalené Trumpovou vládou vlastně ani nemá jinou možnost“.

Barry Eichengreen z University of California v této souvislosti poukazuje na to, že je stále jednodušší používat v mezinárodním styku i jiné měny než dolar, a to skutečně jeho pozici ve světové ekonomice oslabuje. Jenže alternativní měny mohou být vysoce volatilní, což ukazuje mimo jiné rubl či turecká lira. Na straně dolaru naopak stále stojí relativní stabilita, což oceňují vývozci i dovozci a „není tak pravděpodobné, že by korporátní sektor pomohl Erdoganovi naplnit jeho hrozby“. Rusko, Turecko a Írán navíc dohromady generují jen asi 4 % celkového světového obchodu v oblasti zboží a přibližně 3 % v oblasti služeb. Podle Bershidskyho to znamená, že tyto země by pro naplnění svých plánů potřebovaly silného partnera.

EU takovým partnerem být nemůže, protože „na ni se Rusko a Turecko nemohou spoléhat o nic více než na USA“. A pokud by přešly od dolaru k euru, stále by byly závislé na Západu a navíc by se zvýšilo celkové riziko, protože „krize v eurozóně není ani zapomenuta, ani úplně zažehnána“. Zbývá tedy Čína, jejíž šance na prosazení renminbi do role globální rezervní měny ale podle Bershidskyho stále nejsou příliš vysoké. Poukazuje však na studii Harvard University, kde ekonomové Gita Gopinath a Jeremy Stein tvrdí následující: „Pokud se bude rozdíl v podílech amerických a čínských exportů na celkových globálních exportech i nadále rozšiřovat, mohli bychom nakonec dospět do stavu, kdy už bude globální rovnováha založená na renminbi nevyhnutelná.“ Jinými slovy, pokud se Číně podaří zvyšovat svůj exportní náskok před USA, šance na dosazení renminbi do role dolaru porostou.

Kdyby pak země jako Rusko, Írán či Turecko začaly namísto v dolarech obchodovat v renminbi, šancím Číny by znatelně pomohly. „Trumpova vláda může ovšem prozatím házet sankcemi nalevo i napravo. Ani současná čínská síla nestačí na to, aby výrazně pomohla protidolarové koalici tam, kde by chtěla být. Tedy do světa, kde by Spojené státy neměly žádný nástroj, jak je ekonomicky trestat,“ uzavírá Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688