Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.08.2018 12:54:07

Dopady globálního oteplování už nejsou problémem budoucí generace, ale té naší


Během posledních měsíců panovala extrémní vedra v Evropě, Kanadě, na Aljašce, v Texasu, Japonsku či třeba v Alžírsku. Podle profesora fyziky Stefana Rahmstorfa působícího na Potsdam Institute for Climate Impact Research tak vidíme, co globální oteplování již dokáže, a navíc získáváme ponětí o tom, co ještě může přijít kvůli změnám proudění vzduchu a vody v oceánech.

Rahmstorf na stránkách Politico píše, že nepotřebujeme vysokou školu na to, abychom pochopili, že globální oteplování vede k větším extrémům v počasí. Můžeme přitom podle něj čekat ještě větší vlny veder, které budou vysušovat půdu a způsobovat požáry v přírodě. Stejně tak bude více extrémních dešťů, protože teplejší atmosféra je celkově schopna absorbovat více vlhkosti. A hlavně se mění „celková dynamika počasí“.

„Podívejme se na konkrétní příklad. V Postupimi, kde já sám žiji, se chlubíme výborně vybavenou meteorologickou stanicí, která shromažďuje data od roku 1893. Letošní duben byl nejteplejším dubnem za tuto dobu a květen nejteplejším květnem,“ píše fyzik. A dodává, že dlouhodobý pohled na data z této stanice ukazuje soustavné oteplování, které dosahuje asi dvojnásobku oteplování globálního. To je jev, který je typický pro kontinenty, protože oceány se zase oteplují pomaleji. Rok pak představoval zdaleka největší odchylku od dlouhodobého průměru. Co se tedy vlastně děje?

Podle fyzika se v této souvislosti hovoří zejména o změně v proudění vzduchu ve vysokých výškách kolem severní polokoule. Tento „jet stream“ podle studie z roku 2015 skutečně v posledních desetiletích výrazně zpomalil. Pravděpodobnou příčinou bude oteplování Arktidy, protože tyto větry jsou vyvolávány teplotními rozdíly mezi tropy a Arktidou. Zmíněný rozdíl se přitom snižuje a jet stream proto slábne a zároveň se zvětšuje jeho nestabilita. Jelikož se následně omezuje celková cirkulace vzduchu během léta, počasí se tolik nemění a nastává buď delší období sucha či naopak srážek v závislosti na geografické poloze.

„Realita globálního oteplování nás dohnala a již to není téma pro následující generace... Klimatické změny neznamenají, že se bude všude oteplovat. Mění se i cirkulace vzduchu v atmosféře a vody v oceánech. Počasí se tak chová stále nezvykleji a zvyšuje se jeho nepredikovatelnost. V následujících letech se budeme muset připravit na více nepříjemných překvapení. A musíme rychle snížit emise, abychom zabránili další destabilizaci systému,“ tvrdí Rahmstorf.

Zdroj: Politico


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688