Kateřina Jandová (Quaentas)
Finanční rady  |  29.08.2018 10:54:50

Proč na trhu „nejsou lidi“ ani v éře umělé inteligence?

„Nejsou lidi“ – pamětníci z doby předlistopadové si možná vzpomenou na tuto univerzální odpověď, když něco nešlo, něco se nestíhalo nebo prostě nemohlo být dodáno. Ačkoli dnes už žijeme v otevřeném tržním prostředí, poslední léta začínáme tuto větu stále častěji slýchat. Alespoň my zaměstnavatelé v Česku.

Obecná míra nezaměstnanosti je u nás za první kvartál 2,4 %. Zatímco poptávka po práci je silná, dle slov personálních agentur „už není kde brát“. Tento fenomén lze pozorovat napříč mnoha profesemi. Pro obory, jako jsou finanční a kapitálové trhy, kde působí i naše společnost, tvoří core-business ekonomové, analytici, dealeři, makléři a poradci, ti jsou dnes na trhu zvlášť nedostatkové zboží. Jak je to možné, když jejich práci usnadňují stále výkonnější počítače, chytřejší programy a aplikace, v našem prostředí například různé automatizované systémy, obchodní platformy a sociální algoritmy, které umí dokonale kopírovat chování vybraných sujektů na trhu dle požadavku klienta.

Přitom pracovní doba se nijak významně za posledních pár let nemění. Při konstantním počtu pracovníků a při zvyšující se efektivitě práce, díky zmíněným technologiím, musí stejný tým zvládnout větší díl práce. Jak je tedy možné, že firmy shání stále nové a nové ekonomy, analytiky, tradery či projektové manažery? Při stejném objemu práce by měl počet zaměstnanců v těch profesích klesat. To, co dnes dělá deset lidí by za dva tři roky mohlo zvládnout lidí osm devět. Zaměstnanost i v těchto profesích ale neklesá. Naopak. Logicky tak lze usoudit, že roste objem práce. Je to samozřejmě způsobeno ekonomickým růstem. Je to ale ta jediná odpověď?

Praxe ovšem nasvědčuje tomu, že dalším z faktorů je tzv. komplementární efekt. Tedy růst prodeje jednoho produktu podporuje růst zájmu o druhý produkt. Učebnicovým příkladem je káva a cukr. Čím více se vypije kávy, tím více se spotřebuje cukru. A to je i případ technologie a lidí v byznysu. Stroje a technologie tak nejen „berou“ práci, ale práci lidem zase i vytváří. I při zběžném pohledu je pak zřejmá komplementarita mezi lidským přístupem k analýze, rozpoznávání vzorů, heuristiky, analogie a AI/IT přístupem, precizností a logikou. Více kávy (technologie) – více cukru (lidské práce).

Jako příklad lze použít pokrok v big data. Dnes jsme schopni nashromáždit víc a komplexnějších dat, rychleji a levněji, než tomu bylo dříve. Relativně tak klesá náročnost získávání dat. Čím více ale existuje dat, tím více je třeba je interpretovat. Sesbíraná data bez správné interpretace jsou bezcenná. Zde přichází na řadu zmíněný ekonom, analytik nebo projektový manažer. Více dat – více expertů k práci s nimi. A firma bude data analyzovat, protože ta, která nebude, skončí rozdupaná konkurencí, která vzácné informace sbírá a správně využívá. Není to ale jen o interpretaci dat, ale i o schopnosti klást otázky a dalších projevů kritického myšlení. Pro to vytváří technologie prostor, a tam vytváří poptávku po lidské práci.

„Usnadnění“ a zvýšení efektivity práce, které přináší např. umělá inteligence tak v byznyse zároveň vytváří poptávku po dalších profesích, které jsou svěřeny lidem, nikoli počítačům. Neříkám, že to tak musí platit navždy, ale zatím to vypadá tak, že si kávu opět osladíme o trochu více.


Kateřina Jandová

Kateřina Jandová

Vystudovala právo na Masarykově univerzitě v Brně. Ve vedoucích pozicích působí přes 14 let, v oblasti financí se pak pohybuje od roku 2008. Přes 7 let se zabývala oblastí compliance ve společnosti Grant Capital a.s., která na trhu působí jako investiční zprostředkovatelská společnost. Od roku 2016 je pak zodpovědná za vedení společnosti Quaentas s.r.o., která podniká na kapitálovém trhu.



Quaentas s.r.o.

Quaentas s.r.o. je česká společnost zaměřená na podnikání na kapitálovém trhu. Zabývá se poskytováním investičních služeb, administrativní a technickou podporou pro oblast investičních nástrojů.

05.09. 16:18  lidi a prace (Maltas)
29.08. 12:04  asi proto (Igor)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688