Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.08.2018 23:06:26

28. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy v úterý víceméně stagnovaly. Nahoru je táhlo zmírnění obav z obchodních sporů, které burzy tížily po většinu roku, tlak opačným směrem přineslo vybírání zisků. S&P 500 a Nasdaq Composite i tak uzavřely opět na rekordu, potřetí za sebou.

Index Dow se nakonec zvýšil o 0,06 % na 26 064,02 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,03 % na 2 897,52 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,15 % na 8 030,04 bodu. V čele růstu byly technologické společnosti, níže trh táhly služby a telekomunikace. Index volatility VIX stoupl o 2,22 % na 12,43 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 2,88 %. Nejsledovanější kryptoměny posílily o více než 5 %, bitcoin se tak vrátil nad 7 000 USD.

AKCIE: PROČ JE DOBRÉ (NE)BÝT V INDEXU?

Po dohodě USA s Mexikem na přepracování Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) se pozornost trhu přenesla na jejich partnera Kanadu, která se k jednání o trojstranné dohodě připojila právě v úterý.

"Ta dohoda navozuje dojem, že se americkému prezidentovi nyní v obchodní válce moc nechce dělat problémy. Naopak se snaží, aby z rizika obchodní války doma ukázal konstruktivní výsledky," uvedla analytička Esther Reicheltová z Commerzbank.

Morgan Stanley upozorňuje na to, že aktuální historické rekordy hlavních indexů by nebyly možné bez skvělé výkonnosti akcií Applu, Microsoftu a Amazonu. To je sice pravda, podobně by ale bylo možné vybrat i další "těžké váhy", kterým se v uplynulých letech dařilo.

O INFLACI A AMAZONU

Americký dolar na devizovém trhu oslabuje a vůči koši měn se dostal na čtyřtýdenní minimum. Jedním z důvodů je nově dojednaná dohoda o volném obchodu mezi USA a Mexikem, kvůli níž se na trh vrátila větší ochota riskovat. Americká měna ztrácí již tři týdny, ztratila téměř dvě procenta. Později ji podpořil vzestup spotřebitelské důvěry na nejvyšší úroveň za téměř 18 let.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 22.00 SELČ stagnoval na 94,72 bodu. Euro k dolaru přidávalo 0,15 % na 1,1695 USD, zatímco britská libra na dolar ztrácela 0,2 % na 1,2922 USD. Vůči japonskému jenu dolar zpevnil o 0,1 % na 111,19 JPY.

DOLAR (S)PADNE. JAK SE OCHRÁNIT?

Libra k euru oslabuje částečně kvůli potížím kolem brexitu, spadla již na nejnižší úroveň od začátku roku. Francouzský premiér Édouard Philippe totiž požádal své ministry, aby připravili mimořádná opatření pro případ, že dohody o odchodu Británie z EU nebude dosaženo.

Světový trh s ropou se po vysokém růstu v minulém týdnu stabilizoval a ceny v úterý víceméně stagnovaly. Podporuje je obchodní dohoda Spojených států a Mexika i skutečnost, že státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvyšují těžbu menším tempem, než se očekávalo. Na druhou stranu, po zvýšení cen v uplynulých dnech nyní investoři vybírají zisky.

Ceny vedle uklidňování obchodních sporů v Severní Americe podporuje zmíněné jen mírné zvýšení těžby kartelu OPEC a jeho spojenců. Investoři předpokládají, že nabídka ropy na trhu bude v příštích měsících zaostávat za poptávkou. Mimo jiné pro to hovoří aktivita čínských rafinérií, které se v srpnu vrátily na trh po pravidelné údržbě a v porovnání s červencem zvýšily dovoz o 40 %.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688