BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  28.08.2018 15:07:41

Pod pokličkou pololetních výsledků společnosti Avast

 

Společnost Avast reportovala první hospodářské výsledky od uvedení akcií na burzu. Firma dosahuje meziročního růstu u všech podstatných ukazatelů. Zdroje růstu tržeb jsou navíc rovnoměrně rozloženy. V segmentu koncových spotřebitelů pomohlo zvýšení celkového počtu zákazníků. Pozitivní je rovněž růst průměrné útraty na jednoho zákazníka i zvyšující se prodej ostatních produktů.

 

Antivirový software a jiné služby společnosti používá zhruba půl miliardy zákazníků po celém světě. Z nich pouze cca 5 procent jsou platící zákazníci. To je na první pohled velmi málo, na druhé straně ale náklady firmy na poskytování softwaru zdarma jsou pouze 2 americké centy ročně na jednoho uživatele. Tito uživatelé tedy mohou být velmi levným prodejním a marketingovým kanálem, přes který firma může upsellovat prémiové služby nebo nabízet příbuzné služby formou cross-sellingu. Zatím většinu letošního růstu z hlediska cross-sellingu produktů zajišťuje virtuální privátní síť (VPN) a utility, zejména CCleaner, čistič souborů harddisku. 

Ač se firma proslavila svým antivirem, již celá polovina tržeb společnosti pochází z jiných produktů. Kromě přímé monetizace uživatelské báze skýtá další možnosti například distribuce softwaru třetích stran, zobrazování mobilní reklamy nebo využití dat o chování zákazníků. Společnost v současnosti intenzivně vyvíjí nové produkty, které doplňují stávající portfolio služeb, zejména v oblasti moderních trendů v kyberbezpečnosti. Firma se chystá spustit jako samostatný produkt službu Avast Home Security, jež je zacílená na rapidně rostoucí segment chytrých propojených zařízení – internet věcí (IoT). 

Díky vysokému podílu předplatného má firma zhruba 428 milionů dolarů v předplacených službách, které poskytne až v budoucích měsících. Předplatné jí pomáhá snižovat potřebu provozního kapitálu a dává budoucím tržbám vysoký stupeň předvídatelnosti na nejbližších 12 až 15 měsíců, čehož si investoři velmi cení. Objem inkasovaného předplatného se meziročně zvýšil o zhruba 12,6 procenta bez vlivu změn kurzů měn.

Mezi rizika dlouhodobě patří zejména poskytování některých služeb zdarma “defaultně” tvůrci operačních systémů a také návyk zákazníků, že mohou mít základní služby kyberbezpečnosti zdarma. Tyto služby pak zákazníci často považují za postačující.  

Z hlediska rozpočtu většina investorů řeší finanční páku Avastu. Firma však dluh splácí a zadlužení snižuje. Dluh se povedlo snížit o 330 milionů dolarů, k čemuž výrazně dopomohla i část prostředků získaných z vydání akcií v letošním roce na burze v Londýně. Aktuální dluh činí cca 1,3 miliardy dolarů a představuje přibližně 4 roky splácení při současné úrovni tvorby volných peněžních toků FCF ve výši přibližně 300 milionů dolarů ročně, pokud zohledníme některé jednorázové vlivy, jako například náklady na IPO a také nižší budoucí platby úroků díky splacení části úvěru. Je samozřejmé, že navrhovaná dividenda na úrovni 40 procent FCF celkovou reálnou dobu splácení úvěru prodlouží. Navíc společnost dlouhodobě plánuje zachovat dluh minimálně na úrovni 1,5 násobku upraveného peněžního zisku EBITDA, což by v současnosti znamenalo přibližně polovinu nynější úrovně dluhu, tedy zhruba 650 milionů dolarů.

 

Dividendový výplatní poměr 40 procent volných peněžních toků by pro výplatu v roce 2019 mohl znamenat hrubou dividendu zhruba 8,3 amerického centu na akcii, tedy asi 6,5 britské pence. To by při současné ceně přibližně 2,5 britské libry za akcii představovalo hrubý výnos zhruba 2,6 procenta. V dalších letech při zahrnutí celého ročního výsledku společnosti by dividenda mohla činit přibližně 9,5 pence a investoři by se mohli těšit na celkový dividendový výnos okolo 4 procent. 

  

 

Ing. Štěpán Křeček, MBA
Hlavní ekonom BH Securities a.s. 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688