Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.09.2018 09:02:23

Přijde druhé hlasování o brexitu? A jak by dopadlo?


Rachel Lurie a Ashoka Mody na stránkách VoxEU tvrdí, že ve Velké Británii se stále více ozývá volání po opakovaném hlasování o brexitu v naději, že tentokrát by odchod země z EU byl odmítnut. V červnu 2016 se pro brexit rozhodlo 52 % hlasujících, což bylo jen těsné vítězství. Je ale realistické očekávat, že by skutečně došlo k dalšímu hlasování a Británie by nakonec zůstala v EU?

Lurie a Mody tvrdí, že brexit a hlasování o něm není ani tak o vztahu Británie k EU, ale o reakci britských občanů na řadu ekonomických a společenských problémů, kterým politici dlouho nevěnovali pozornost. Požadují zejména „více příležitostí pro zlepšení společenské pozice a spravedlivější budoucnost“. Frustrace z toho, že politici nevěnují těmto požadavkům a názorům pozornost, bude přetrvávat bez ohledu na to, zda by se konalo další hlasování o brexitu, nebo ne.

Často můžeme slyšet, že za hlasováním o brexitu stál nacionalismus a xenofobie. Ovšem Lurie a Mody tvrdí, že „většina akademických studií ukazuje, že základem výsledku hlasování byly ekonomické problémy. Regiony, které hospodářsky zaostávají, se klonily k odchodu, a to samé platí o lidech, kteří se dostali do finančních obtíží. Studie také ukazují, že lidé na ekonomické periferii mají větší tendenci identifikovat se s nacionalistickými a xenofobními myšlenkami a hledají řešení mimo hlavní ekonomický proud.“

Významný vliv na výsledek hlasování o brexitu mělo i chování mladých lidí. Řada z nich se jej totiž nezúčastnila, a to podle ekonomů pomohlo k vítězství zastánců odchodu z EU. Na rozhodnutí nehlasovat či podpořit odchod pak měla nemalý vliv existence regionů a měst, kde došlo k ekonomickému úpadku kvůli zániku výrobního sektoru, který nebyl schopen konkurovat asijské produkci.

„V referendu o brexitu britští občané žádali o to, aby v budoucnu dostali férovou šanci. Chtějí, aby britští politici oživili průmyslové zóny a přinesli naději do městských komunit, ve kterých jsou lidé chyceni jako v pasti. Premiérka Theresa Mayová slibovala zemi, která bude fungovat pro všechny. Pak ale pokračovala s politikou fiskálního utahování předchozích konzervativních vlád. Toto utahování přitom nejvíce doléhá na ty, kteří hlasovali pro brexit. Nyní se může zdát, že náklady brexitu budou velmi vysoké. Jenže staré křivdy jsou hluboko zakořeněné a i kdyby se hlasování o brexitu opakovalo, jeho odpůrci by mohli být opět zklamáni,“ píší Lurie a Mody.

Zdroj: VoxEU

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.01.2022Jak by ruská invaze na Ukrajinu dopadla na trhy? Patria (Patria Finance)
14.03.2019Koruna hlasování o brexitu i nadále ignoruje (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688