Českolipsko postihl blackout, lidé si svítili mobily, tma děsila řidiče

TNBiz, 28.8.2018

Totální blackout zažili obyvatelé celého českolipského okresu. Potmě zůstala i státní a městská policie a přestalo fungovat veřejné osvětlení. Lidé se po ulicích pohybovali jen pomocí světel mobilních telefonů.

Četa opravářů sváděla boj o čas s poruchou, která zahalila do tmy Českolipsko i s přilehlými obcemi. Lidé těsně před obrovským výpadkem vyděsilo sršení a rány. "Prostě to bouchlo tam vzadu. Byla to řacha. To bylo jak rachejtle," popsal svědek.

"Došlo k poruše kabelové koncovky v transformovně Česká Lípa Dubice, následkem čehož došlo k bezproudí na vývodech 35 kV a 10kV," informovala mluvčí ČEZ v Děčíně Soňa Holingerová.

Naprostá tma zkomplikovala život lidem, některým podnikům, ale třeba i policii. "Jedu bez světla. Potácím se tady tmou a snažím se dostat domů. Člověk si musí svítit telefonem," uvedl jeden z obyvatel. "Všude samá tma. Semafory nesvítěj. Blázinec, v tom autě," dodal další.

 

"Je to smutný, strašidelný a hlavně, aby se někomu něco nestalo. Takhle dlouhý výpadek, teď to je čtyři a půl hodiny, to jsme ještě nezažili," doplnil bývalý starosta České Lípy Petr Skokan.

"Dodávky jsme kompletně obnovili v jednu hodinu ráno, a to zálohou z transformovny Česká Lípa sever," sdělila Holingerová. Na odstranění poruchy se stále pracuje. Předběžné škody jen na zařízení energetiků jsou půl milionu korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy