Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.08.2018 11:54:53

Templeton: Červencovému zotavení vévodily okrajové trhy


Červenec byl prvním měsícem tohoto roku, kdy si rozvíjející se trhy polepšily. Na jaké věci bychom neměli v současnosti zapomínat? Své tři tipy představují investiční ředitel Manraj Sekhon a ředitel správy portfolií Chetan Sehgal ze společnosti Franklin Templeton Emerging Markets Equity.

Akcie rozvíjejících se trhů v červenci zotavily, pořád však byly ve vleku svých protějšků na vyspělých trzích. Konstruktivní obchodní jednání mezi USA a Evropskou unií zmírnila obavy z globální obchodní války a investorům zlepšila náladu. Akcie rozvíjejících se trhů si tak zapsaly první měsíční zisk od letošního ledna, čemuž napomohly sílící domácí měny vůči americkému dolaru. Index MSCI Emerging Markets vrátil za zmíněný měsíc 2,3 %, oproti 3,1% nárůstu globálního MSCI World Index (oba v dolarovém vyjádření).

Jaké byly podle expertů nejdůležitější posuny na rozvíjejících se trzích během daného čtvrtletí?

1. Rekonvalescence v Asii v době, kdy trhy doufaly, že napětí ve světovém obchodu opadne. Čínu naopak napětí v obchodu se spojenými státy drželo zpátky a čínský jüan klesl k dolaru. Jižní Korea pak osekala svůj odhad hospodářského růstu na tento rok s odkazem na útlum investic a útlum na pracovním trhu.

2. Příznivý politický vývoj a silnější domácí měny v červenci podpořily trhy v Latinské Americe.

3. Opadající strach z obchodní války mezi USA a Evropskou unií podpořil minulý měsíc evropské rozvíjející se trhy. Mezi regionální trhy s nejlepší výkonností se zařadily Polsko a Česká republika. Nenáročné valuace nadále lákaly investory na ruský trh, i když ceny ropy v červenci klesaly. Turecko nicméně zůstalo pozadu. Nečekaně rychlejší inflace, zdržení se kroků ze strany centrální banky a devalvace liry dolehly na ceny tureckých akcií. Jihoafrický trh podporovala rostoucí očekávání reforem za vlády prezidenta Ramaphosy, zhodnocování randu a lepší podnikatelská a spotřebitelská důvěra.

4. Okrajové trhy (Frontier Markets) v červenci celkově oživily. Lépe se jim dařilo ve srovnání s jak rozvíjejícími se, tak s vyspělými trhy. Výkonnostně jim vévodily Argentina, Bahrajn a Kuvajt. Argeninský trh po slabém prvním pololetí zaznamenal dvoucifernou návratnost, čemuž napomohlo zhodnocení pesa. Optimismus v Kuvajtu poháněly naděje na očekáváné letošní povýšení mezi rozvíjející se trhy od společnosti FTSE a na zařazení do indexu MSCI Emerging Markets někdy v budoucnu. Bangladéš, Jordánsko a Omán naopak zakončily měsíc ztrátami.

Tři věci, které dnes nepouštět ze zřetele

1. Parlamentní volby v Mexiku s přehledem vyhrála levicová koalice v čele s Andrésem Manuelem Lópezem Obradorem. Radikální změny ve fiskální nebo měnové politice ale nečekáme. Soukromou spotřebu by měla letos nadále podporovat vysoká spotřebitelská důvěra společně s postupnou dezinflací, tedy snižováním inflace, zdravým pracovním trhem a dostupností úvěrů. Pokud se nové vládě podaří splnit sliby a zachovat přitom solidní hospodářské fundamenty, mohli bychom v tomto i v nadcházejícím roce registrovat v Mexiku značný růst.

2. Nedávná korekce napříč rozvíjejícími se trhy má za následek atraktivnější valuace. Umožňuje nám to najít zajímavé příležitosti týkající se technologických trendů. Zrychluje kupříkladu růst v e-commerce, což vede k rostoucímu podílu retailovéhu trhu v zemích jako Indie a Čína. Domníváme se, že dlouhodobý růst e-commerce společností závisí na jejich schopnosti vystupňovat a zvýšit svůj průnik na trhy. Ještě důležitější je, že společnosti používají inovace ve svůj prospěch, a narušují tak tradiční podnikatelské modely v jiných sektorech jako doprava nebo zdravotní péče, aby usilovaly o nové zdroje příjmů.

3. Domníváme se, že proces snižování zadluženosti v Číně probíhal ukázněněji, než by se na první pohled mohlo zdát. Fakt, že regulátoři umožňují bankám reportovat úvěry v selhání, odráží jejich důvěru ve schopnost systému takovéto ztráty unést. Celkovou růstovou trajektorii Číny vidíme nadále pozitivně. Někteří pozorovatelé odhadují, že obchodní válka a další problémy mohly umazat z růstu čínského hrubého domácího produktu až 100 bazických bodů. To ale není mnoho, když vezmeme v potaz, že letošní růst by měl nadále překonávat 6 %. Přednost dáváme i nadále společnostem, které profitují ze strukturálních trendů jako e-commerce, rostoucí blahobyt a posun k dražším, prémiovějším produktům.

Vyhlídky

Narůstající tenze v obchodu především mezi USA a Čínou investory přiměly k opatrnému pohledu, což krátkodobě dopadá na rozvíjející se trhy. Tržní korekce byla podle nás nicméně přehnaná a ve druhé polovině letošního roku by mohlo nastat rozsáhlé oživení.

To, co podle našeho názoru poškozuje sentiment, není obchodní politika samotná, ale nejistota, kterou způsobují obchodní tenze. Máme za to, že firmy se na opatření v mezinárodním obchodu dokážou adaptovat a vybudovat kolem nich dlouhodobé strategie, jakmile bude situace přehlednější.

Za přehnané považujeme také obavy týkající se síly amerického dolaru. Mnoho měn rozvíjejících se ekonomik je podle nás oceněno atraktivně a po nedávných posunech dolů mají solidní podporu. Síle amerického dolaru napomohly krátkodobá globální averze před rizikem a lehký vzestupný posun na trajektorii amerických úrokových sazeb. Nečekáme ale, že by tyto faktory měly mít dlouhodobější trvání.

Disclaimer společnosti Franklin Templeton: Zde předložené komentáře, názory a analýzy představují názory svých autorů, slouží výlučně informačním účelům a neměly by být považovány za individuální investiční poradenství nebo doporučení investovat do jakéhokoli cenného papíru či doporučení zaujmout investiční strategii. Protože trh a ekonomická situace se mohou rychle změnit, komentáře, názory a analýzy jsou učiněné k datu zveřejnění a mohou se změnit bez dalšího upozornění. Tento materiál není koncipován jako komplexní analýza všech relevantních skutečností týkajících se jakéhokoli státu, regionu, trhu, odvětví, investice nebo strategie.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688