Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.08.2018 09:53:28

Unipetrol dočasně ostaví a zmodernizuje petrochemii v Litvínově, valná hromada jedná o vytěsnění akcionářů


Unipetrol dnes začíná s postupným utlumováním provozu v petrochemickém areálu v Litvínově na Mostecku. Plánovanou měsíční odstávku využije chemička k údržbě zařízení a uskutečnění investic. Náklady na všechny práce jsou 180 milionů korun, polovina je určena na investice. ČTK to řekl mluvčí společnosti Pavel Kaidl.
 
Během odstávky připojí odborníci novou kotelnu pro etylenovou jednotku na stávající technologii jednotky. "Tato realizace tzv. napojovacích bodů je nejdůležitějším úkolem naplánované technologické odstávky. Nutnou odstávku využijeme k provedení údržby a modernizace všech výrobních celků v petrochemickém areálu," uvedl Luboš Bernard, vedoucí výrobního týmu etylenové jednotky skupiny Unipetrol.

Na etylenové jednotce odborníci instalují nové operátorské rozhraní velínu, vymění několik potrubních tras a vyčistí technologického zařízení. Nedůležitější součástí odstávky polyetylenových a polypropylenových jednotek bude podle mluvčího instalace tzv. inteligentního vypínacího systému, který v případě výpadku napájení zajistí řízené odstavování velkých spotřebičů elektrické energie. "Instalací tohoto systému, který bude dohlížet i na novou polyetylenovou jednotku PE3, dojde k dalšímu posílení bezpečnosti provozu petrochemického segmentu," uvedl Kaidl.

Úplné odstavení výroby je naplánováno na 3. září. Ukončení odstávky a následné zahájení postupného zprovozňování výrobních jednotek nastane mezi 25. zářím až 2. říjnem. "Předpokládáme, že plného výkonu jednotlivých výrobních jednotek dosáhneme v průběhu prvního říjnového týdne," uvedl Bernard.

Odstávka petrochemického areálu nebude mít vliv na zvýšení provozu na silnicích kolem litvínovského závodu. Zahájení a ukončení prací bude doprovázet tzv. flérování, tedy spalování produkce na polním hořáku. "Za přechodné světelné a zvukové efekty doprovázející flérování, které je nezbytné pro bezpečné přerušení a obnovení výroby, se všem obyvatelům okolních měst a obcí omlouváme," uvedl Bernard.

Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy v České republice. Přivezenou ropu zpracovávají v Česku rafinérie v Kralupech nad Vltavou a v Záluží u Litvínova, kde je umístěna i návazná výroba petrochemických produktů. Celkový objem dodávek ropy do České republiky dosahuje osmi milionů tun ročně, z čehož zhruba dvě třetiny jsou zpracovávány v litvínovské rafinérii.

Valná hromada Unipetrolu dnes schvaluje vytěsnění minorit

Valná hromada petrochemického holdingu Unipetrol bude dnes schvalovat vytěsnění minoritních akcionářů. Návrh předložil majoritní vlastník firmy, polská skupina PKN Orlen. Ta letos oznámila, že uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.

Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent. V květnu PKN Orlen avizoval, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 , tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu.

Část minoritních akcionářů s nabízenou cenou 380 korun za akcii nesouhlasí a zvažují žalobu na polskou firmu. "Jsme přesvědčeni, že férová cena akcií Unipetrolu je vyšší než těch 380 korun. Doložíme to znaleckým posudkem. Jejich hodnotu reálně vidím mezi 450 až 500 korunami," uvedl Tomáš Hájek, který podle svých slov zastupuje asi 300 akcionářů dohromady vlastnících zhruba 1,3 procenta akcií Unipetrolu. Valnou hromadu považuje za formalitu, kdy hlasování dopadne podle přání PKN.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688