Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  27.08.2018 08:19:31

Naděje na solidní růst HDP v USA mohou pohřbít zásoby (Komentář,Týdenní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech bude tento týden zveřejněna řada indikátorů, které naznačí jaký růst HDP za Q3 můžeme očekávat. V centru pozornosti budou především zásoby, od nichž se ve třetím kvartále očekává značný příspěvek (2 pb). Inflace v eurozóně bude v srpnu zřejmě stagnovat na úrovni 2,1 %. Podle komentářů statistického úřadu soudíme, že česká ekonomika byla ve druhém čtvrtletí tažena čistými exporty. Naopak v Polsku měly hlavní slovo investice a soukromá spotřeba.

Inflace v eurozóně poblíž vrcholu

V USA bude tento týden zveřejněn vývoj osobních příjmů a výdajů Američanů, obchodní bilance i vývoj velkoobchodních a maloobchodních zásob za červenec. Především nižší tvorba zásob by byla rizikem pro odhady růstu HDP, které si od nich slibují výrazný příspěvek. Pokud dynamika velkoobchodních a maloobchodních zásob zůstane v červenci na úrovni Q2, (tedy 0,2 a 0,3 %), řada institucí svůj odhad růstu HDP posune zřejmě směrem dolů. Inflace v eurozóně se již pohybuje poblíž svého vrcholu. V srpnu zřejmě stagnovala na 2,1 %, riziko je o desetinu vyšší cenový růst (2,2 %).

Český HDP táhl ve druhém čtvrtletí zahraniční obchod

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí přidala 0,5 % q/q a zaostala tak o tři desetiny za tržním očekáváním. V pátek bychom se měli dozvědět, jaké zdroje se na tomto výsledku podílely. Z komentáře statistického úřadu podle nás vyplývá, že přebytek zahraničního obchodu dosáhl ve druhém čtvrtletí historicky vůbec nejvyššího přebytku. To naznačuje, že příspěvek zahraničního obchodu do mezičtvrtletního růstu HDP dosáhl nejméně 1,6 bp. Naopak domácí poptávka z něho podle našich propočtů pravděpodobně 1,1 pb ukrojila. Ve druhé polovině letošního roku dynamika HDP podle naší prognózy opět nabere na tempu. I tak ale za celý letošní rok jeho dynamika dosáhne pouze 3,0 % y/y, ve srovnání s loňskými 4,5 % y/y. Polský růst HDP za Q2 bude zřejmě potvrzen na úrovni 5,1 %. Tahounem by měly být především investice a soukromá spotřeba.

Zaostřeno na dnešek: Důvěra v německou ekonomiku mírně vzroste

Vstup do nového týdne by mohl být poklidný. Čeká nás zveřejnění německého Ifo indexu, který by měl ukázat na mírný růst důvěry v domácí ekonomiku. Regionální měny by mohly vytěžit z pátečního posílení eura, které svým projevem odstartoval prezident Fedu Jerome Powell na konferenci v Jackson Hole.

Ani dnes by euro o dobrou náladu nemuselo přijít

V Německu se dočkáme zveřejnění Ifo indexu, který měří důvěru v domácí ekonomiku. Navzdory všem hrozbám, které neustále visí ve vzduchu (obchodní války, schvalování rozpočtu v Itálii), získal srpnový Ifo index zřejmě pevnou půdu pod nohama. Díky dobré kondici ekonomiky, by měl index podle naší prognózy mírně vzrůst a udržet se nad dlouhodobým průměrem i v následujících měsících.

Vystoupení Powella v Jackson Hole dolar zklamalo

Co doručí sympozium v Jackson Hole, není nikdy jisté. Například v roce 2012 na něm Ben Bernanke oznámil zahájení QE ve Spojených státech, a tak i tentokrát byly finanční trhy ve střehu. Pozornost se upínala především na páteční vystoupení prezidenta Fedu Jerome Powella. Ten řekl, že pokud bude pokračovat silný růst v příjmech domácností a ve tvorbě pracovních míst, pak bude další zvyšování cílového pásma pro hlavní sazbu Fedu pravděpodobně vhodné. Pro finanční trhy to ale bylo zřejmě příliš mnoho „pokud“ a „pravděpodobně“, a tak vystoupení Powella vyhodnotily jako holubičí. Euro na projev tedy reagovalo posílením, a to o 0,9 % na 1,164 USD/EUR, nejsilnější úroveň za poslední tři týdny.

Vstup do tohoto týdne by mohl být pro region poklidný

Regionální kalendář ekonomických událostí dnes zeje prázdnotou. Mnoho toho nebude zveřejněno ani ve světě. Regionální měny by si mohly ukrojit z dobré nálady eura, pokud mu ji ale dnes nezkazí německý IFO index.

Na posílení kurzu vyšší důvěra v domácí ekonomiku nestačila

Na domácí půdě byla v pátek zveřejněna pouze důvěra v  ekonomiku. Ta si mírně polepšila, a to díky většímu optimismu mezi podnikateli. Důvěra spotřebitelů v srpnu naopak pokračovala ve svém poklesu. Více k tomuto tématu naleznete zde http://bit.ly/duvera_08_2018. Na posílení kurzu koruny však byla vyšší důvěra v ekonomiku krátká. Kurz se během pátečního obchodování držel převážně ve čtyřhaléřovém pásmu  25,72-25,76 CZK/EUR a ve srovnání s předchozím dnem skončil beze změny.

Nejvíce z páteční seance vytěžil polský zlotý, který si připsal 0,3 % a posílil na úroveň 4,279 PLN/EUR. Jednu desetinu si připsal i maďarský forint, který se posunul na 324,3 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688