Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.08.2018 18:28:30

Kanceláře budoucnosti: Co v nich budou dělat lidé?

Kanceláře v budoucnosti nezaniknou, ale budou vypadat jinak. Únavné rutinní činnosti převezmou roboti a další technika, kterou půjde ovládat hlasem, dotyky či gesty. Lidé se budou moci věnovat tvůrčí práci. Takové jsou alespoň vize pracovního prostředí v roce 2037, které postupně představují přední čeští experti z různých oborů v rámci projektu Kancelář budoucnosti.

Doposud platilo, že když jsme chtěli ovládat elektronické zařízení nebo program, museli jsme se naučit „jeho“ řeč. Nové technologie umožní toto uživatelské paradigma obrátit – donutit stroje a programy, aby se naučily rozumět nám.

Místo toho, abychom minuty hledali konkrétní soubor, report nebo sestavovali vyhledávací dotaz, se prostě zeptáme. Za pět či deset let budou hlasová či konverzační rozhraní při kancelářské práci běžná a za dvacet stejně samozřejmá jako dnes klávesnice, myš a dotyková obrazovka,“ říká Lukáš Erben, analytik výzkumné a poradenské společnosti Gartner.

Odborníci se shodují na tom, že ovládání strojů hlasem a využití virtuální reality při poradách „na dálku“ budou nejvýznamnějšími technologickými změnami v kancelářích v následujících dvou dekádách. „Lidé mohou mluvit rychlostí až čtyři sta slov za minutu, ale napsat jich zvládnou jen čtyřicet. Díky novým technologiím si už dnes umíme představit, že omezení v komunikaci se zařízeními v kanceláři budou postupně mizet,“ uvádí generální ředitel společnosti Canon CZ Ladislav Paleček.

Podle expertů dojde v horizontu nadcházejících 15 – 20 let v kancelářích k výrazným pokrokům, které budou mít značný vliv na firemní prostředí a kulturu. Některé činnosti úplně přestanou existovat, protože je převezmou autonomní systémy nebo umělá inteligence.

„Z kanceláří zmizí šanony, složky s dokumenty, pevné telefonní linky, kalkulačky, drobné kancelářské potřeby, pracovní skříňky a kartotéky. Pracovní místo bude oproti stávajícímu velmi úsporné a některé z činností nebudou vůbec pevné místo vyžadovat. Díky on-line připojení bude zaměstnanec schopen pracovat odkudkoliv,“ předpokládá Markéta Markesová, manažerka firmy DB Schenker ČR.

"S klasickým kancelářským místem si už v současnosti nevystačíme. Přesto stále hodně lidí považuje vlastní stůl ve firmě za důležitý předpoklad pro svou práci," říká Marcela Suchánková, členka představenstva ČSOB. Rozvíjíme takové technologie, které jim umožní pracovat z domova, na cestách nebo kdekoli jinde a mít přitom k dispozici vše, co mají na dosah ruky v kanceláři," dodává také článku, pro projekt Kancelář budoucnosti.

Zdroj: PR

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688