Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.08.2018 10:48:44

Víkendář: Pokládat životy v Afghánistánu?

O smyslu vojenské přítomnosti v Afghánistánu se nyní nediskutuje jen u nás, ale tématu se intenzivně věnují i ve Spojených státech. The American Conservative patří do tábora skeptiků. Tvrdí, že „není šance na dosažení vítězství proti Tálibánu, které by odpovídalo tomu, co vláda slibuje posledních sedmnáct let“.

„Pokud racionálně smýšlející člověk potřebuje důkaz skutečné reality, tak Tálibán před týdnem zaútočil na strategické město Ghazni, které leží jen 100 mil od hlavního města Afghánistánu Kábulu. Zničil jeho velkou část, zabil desítky afghánských vojáků a policistů, dobyl strategické body ve městě a odřízl Kábul od důležitých regionů na jihu,“ tvrdí TAC. The New York Times napsal, že tento útok „ukazuje na překvapivou odolnost Tálibánu, která je v rozporu s tím, co se v USA tvrdí o pokroku v této válce“.

The Wall Street Journal zase přinesl zprávy tří svých reportérů přímo z Kábulu. Podle nich bylo k zastavení útoku třeba minimálně 1 500 vládních vojáků, které ještě podporovala palba Američanů. WSJ tvrdí, že tato událost vrhá pochybnosti na to, jakého pokroku bylo skutečně dosaženo při budování bezpečnostních jednotek v zemi. TAC píše, že podle dostupných informací došlo konkrétně k tomu, že asi 1 000 Tálibánců vtrhlo do města, zabilo přibližně 100 afghánských bojovníků a asi 20 civilistů. Podle The Times trvaly boje i pátý den po útoku.

TAC také poukazuje na novou knihu The Fighters: Americans in Combat in Afghanistan and Iraq. C.J. Chivers v ní popisuje některé vojenské akce Američanů, které měly vznešené cíle, jako zbavit zemi tyranů, udržet násilí daleko od Západu, rozšiřovat demokracii a spravedlnost, nabourat mezinárodní obchod s heroinem, snížit moc extrémistických náboženských skupin či třeba vybudovat zákonné a mírotvorné bezpečnostní složky v Afghánistánu a Iráku. Chivers ovšem tvrdí, že až na pár výjimek těchto cílů dosahováno není, „ovšem Spojené státy jsou odhodlány pokračovat v této bláhové snaze snad ještě více než dříve.“

The Times poukazují například na to, že „dezerce je v afghánské armádě běžnou součástí života“ a podle posledních čísel dezertuje asi 30 % vojáků ročně. To se následně projevuje i na nízké bojeschopnosti afghánských jednotek cvičených Američany a jejich spojenci. TAC se po výčtu podobných neúspěchů ptá: „Co se ještě bude muset stát, aby americká vláda pochopila, že jde o jednu velkou chybu?“ Spojené státy mají totiž podle TAC tendenci „bojovat v nekonečných válkách v různých státech světa bez větší naděje na dosažení rozumného úspěchu“. V Afghánistánu a Iráku přitom již sloužily více než 3 miliony Američanů, zabito jich bylo více než 7 000, zraněny byly desítky tisíc.

Zdroj: The American Conservative

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688