TNBiz (TN.cz)
24.08.2018 12:17:06

Rakousko trápí silné bouřky a záplavy. Tisíce lidi jsou bez elektřiny

Pokud aktuálně trávíte dovolenou v Rakousku, nebo se tam o víkendu chystáte, zpozorněte. Od čtvrtka zde řádí silné bouřky a hrozí velké nebezpečí povodní. V pondělí už by mělo být počasí opět pěkné.

Ve čtvrtek přišla do Rakouska studená fronta, která s sebou přinesla silné bouřky. Ve čtvrtek nepřiznivé počasí zasáhlo zejména spolkovou zemi Salcbursko, kde způsobilo silné deště a záplavy a rozbilo silnice.

 

 

V pátek se bouřky přesunuly převážně na jihovýchod země do Dolního Rakouska. Blýská se v celé oblasti mezi Vídní a Grazem, kde během hodiny spadlo až 65 litrů vody na metr čtvereční. Bouřky doprovází krupobití a silný vítr místy o rychlosti až 70 km/h, který vyvrací stromy.

Dolní Rakousko je oblíbenou turistickou destinaci, která neuniká ani pozornosti českých turistů. Pokud si momentálně užíváte dovolenou v tomto regionu, mějte se na pozoru. Meteorologové hlásí bouřky a silné přívalové deště po celý den, proto hrozí riziko povodní.

Byla vydána varování, aby lidé nepobývali v okolí vodních toků, neboť hrozí náhlé zvýšení jejich hladin. Podle rakouských hasičů varování platí až do nedělního rána. O víkendu by mělo na horách dokonce sněžit.

Výrazně je zasažena oblast u maďarských hranic a v okolí města Burgenland, kde řádí povodně. Ve východním Štýrsku bouřky způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny, které postihly až sedm tisíc lidí.

V sobotu už by měly být místy pouze slabé bouřky, dojde však k prudkému ochlazení až na 17 stupňů doprovázenému celodenním deštěm. V neděli bude toto počasí pokračovat, k večeru se začne vyjasňovat. V pondělí už by mělo být opět příjemné slunečné počasí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty