TNBiz (TN.cz)
Volby  |  24.08.2018 07:29:05

Předvolební kampaň: Tohle kandidáti nevychytali

Komunální a senátní volby se blíží, a proto se začínají hemžit billboardy a letáky s kandidáty a jejich slogany. Rozporuplné reakce vyvolal návrh předvolebního billboardu primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho (ODS). Není však jediný, který svým navrhovaným sloganem způsobil rozruch.

"Boleslav je Boleslaváků, nulová tolerance cizincům," píše se na připravovaném billboardu. "Chceš tu pracovat? Dodržuj pravidla! Jinak tě tu nechceme!" pokračuje slogan. Tato původní verze spustila na sociálních sítích vlnu kritiky a dlouhou debatu. Nwelati se slogan proto rozhodl pozměnit, význam ale zůstal stejný.


Na reakce Nwelati dlouho nečekal. "Pokud vám, pane Nwelati, vadí lidé, kteří dělají hluk, bordel a porušují pravidla, pročpak zdůrazňujete cizinecký původ? Češi, kteří dělají bordel, hluk a porušují pravidla vám nevadí? Nebo se chcete svézt na vlně laciné xenofobie. S vašim rodinným backgroundem to zní obzvlášť trapně," pustil se do Nwelatiho Elim Aslan. Primátor Aslanovi svůj názor vysvětlil: "Protože 90 procent přestupků, které řeší městská policie jsou páchány zahraničními dělníky."


"Bydlím v MB na spojnici dvou pajzlů, v ulici, kde se nejeden dům postupně proměnil v ubytovnu. Takže asi i chápu, co tímhle máte na mysli. Ale proboha, to jako bývalý vedoucí syrských skautů fakt nemáte problém napsat si na billboard něco tak obecně nenávistného, jako je "nulová tolerance cizincům"?!" napsal Michal Bělka. Nwelati Bělkovi odpověděl, že by to Bělka musel číst celé a platí to pouze pro ty, kteří nedodržují pravidla.

 

 

 

Další lidé se Nwelatiho naopak zastávali a jeho myšlenku podporovali. "Pana primátora bych z laciné xenofobie neobviňoval. Byť to tak může vypadat. Je prostě fakt, že naprostá většina těchto přestupků je páchána citími státními příslušníky a on to jen pojmenoval, nic jiného bych v tom nehledal," reagoval Jan Truneček.


Svým zněním sloganu primátor naráží hlavně na stále rostoucí počet cizinců zaměstnaných v automobilce Škoda. "Tento stav je poslední tři roky a je způsoben neskutečným nárůstem počtu pracujících ve Škoda Auto a neskutečným poklesem úrovně dělníků cizinců, kteří sem za prací odjíždí. Nemám nic proti, pokud se zde budou chovat slušně. Chci mít možnost se zbavit těch, kteří se zde nebudou chovat slušně, to je vše," vysvětlil.

 

 


Nwelati ale není jediný, který na sebe svým billboardem strhl pozornost. Tu upoutalo také hnutí ANO v Uherském Hradišti. Ti na facebooku zveřejnili návrh se sloganem "Provaz pro Hradiště," čímž nejednoho čtenáře rozesmáli. Po krátké době ale příspěvek s billboardem ze sociální sítě stáhli.


S přípravou kandidátek se pochlubili na facebooku také členové SPD Písek. Ta byla ale doopravdy doslova v přípravě. Ani tu si vtípky neodpustili a na grafiku lidé reagovali. "Budu volit pana Příjmení. Ve Městě toho už hodně dokázal a věřím, že ještě dokáže," zavtipkovala Magda Nemkyová. Na ohlas reagovalo také SPD a přidalo ještě povedenější grafiku.

 


Na další povedené billboardy se podívejte v galerii!

Galerie: GALERIE: Kuriózní předvolební billboardy
billboardy - 3
billboard nwelati
billboardy - 5
billboardy - 4
billboardy - 6
billboardy - 2
billboardy - 1

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688