Firmy chtějí do nových kanceláří a nebojí se investovat

Prahu dlouhodobě trápí nedostatek kancelářských prostor, a to i přesto, že ve druhém čtvrtletí letošního roku bylo dokončeno 5 nových budov o celkové kapacitě 60 000 m2. Firmy se v době konjuktury nebojí do nových prostor investovat a nepodceňují ani reprezentativnost, adresu, zázemí a design.

V Praze je momentálně ve výstavbě více než 303 000 m2 kancelářských prostor. Podle společnosti Prochazka & Partners je ale již více než 80 % z budov s plánovaným dokončením v letošním roce pronajato. U projektů s dokončením v roce 2019 je to více než 35 %. Nejvíce nových kancelářských objektů vniká aktuálně v Praze 4 a Praze 5. „Zájem o nové kanceláře je poslední léta enormní, firmy si uvědomují důležitost kvalitních moderních prostor, jak z hlediska lokality, vybavenosti, tak z hlediska designu. Poslední dobou mnoho firem využívá služeb renomovaných architektů a nebojí se investovat do nadstandardního interiérového řešení,“ říká Radek Procházka, Managing Partner společnosti Prochazka & Partners, která se zabývá zastupováním nájemců v oblasti komerčních nemovitostí.

Zájem o sdílené kanceláře roste

Celková plocha moderních kancelářských prostor na území hlavního města aktuálně dosahuje cca 3 409 000 m2 a v posledních letech vzrůstá také plocha coworkingových center, která jen za letošní rok celkově naroste o dalších 15 000–20 000 m2. „Trend sdílených kanceláří je patrný po celé Evropě. I u nás vzrůstá počet malých podnikatelů a kreativních týmů od velkých korporátních uživatelů, kteří chtějí být součástí novodobé hip komunity a využívat benefity sdílených kanceláří. Největší centra v tomto sektoru budou otvírat v roce 2019, kdy jen v Praze stoupne nabídka coworkingových center o dalších 20 000–30 000 m 2 ,“ doplňuje Radek Procházka.

•••

Prochazka & Partners je přední poradenská společnost zaměřená výhradně na zastupování nájemců v oblasti komerčních nemovitostí. Tým odborníků poskytuje komerční a technické poradenství, aby každý klient byl schopen učinit plně informované rozhodnutí ohledně komerčních nemovitostí.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy