Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.08.2018 16:59:18

Může čínské „adaptivní autoritářství“ vůbec fungovat?

Čínská vláda se snaží reformovat svou ekonomiku, ale The Economist tvrdí, že ne všechny její snahy míří tím správným směrem. Za příklad dává vytvoření systému, v jehož rámci drobní rolníci mohli vkládat svá políčka do „banky“, která by je pak pronajímala větším investorům a společnostem, které by hospodařily v mnohem větším rozsahu a s větší efektivitou. Zároveň by tento systém měl bránit ničení zemědělské půdy a jejímu převodu na stavební pozemky. A v neposlední řadě by se vláda vyhnula tomu, aby dala zemědělcům plné právo disponovat s půdou. Jde tak cestou, kterou The Economist nazývá „adaptivním autoritářstvím“.

Podle státních médií bylo do zmíněné banky doposud vloženo 17 000 hektarů půdy, což by mělo představovat polovinu zemědělské půdy v zemi. Většina této půdy pak byla „konsolidována do velkých farem, které jsou ziskovější než drobné rodinné podniky“. Vláda se podobnými reformami, které někdy testuje v menším měřítku v některých provinciích a pak je teprve spouští ve větším měřítku, snaží „vyhnout osudu jiných komunistických vlád“. The Economist tak tvrdí, že jejím cílem je být dostatečně flexibilní, aby zajistila poptávku veřejnosti po větší prosperitě.

Systém pronajímání půdy funguje v současné době tak, že rolníci dostávají z pronájmu zhruba to, co by si sami vydělali hospodařením. Jenže tento příjem je garantován i v době, kdy je například špatná úroda, a dostává jej bez práce. Jenže The Economist tvrdí, že i před zavedením současného systému byli lidé schopni pronajmout své pozemky za podobných podmínek, jen s tím bylo méně papírování a byrokracie.

The Economist tvrdí, že podobné sporné snahy o reformy souvisí s tím, že současné vrcholné vedení Číny se kvůli rostoucí centralizaci a vedení založeném na kultu osobnosti uzavírá před důležitými informačními vstupy z jednotlivých provincií a jejich vlád. Ty pak zase váhají s prováděním i pouhým navrhováním reforem, protože se obávají přilákat na sebe pozornost v době, kdy vláda provádí tažení proti korupci.

K tomu všemu se přidává rozšířený pohled, že projekty a reformy je třeba utajovat, a to zejména v jejich počátcích. K informacím tak nemají přístup ani média a názor veřejnosti je většinou ignorován. The Economist tak poukazuje na názory odborníků, kteří tvrdí, že bez větší participace veřejnosti je těžké významné reformy navrhovat a provádět. Jenže současný čínský prezident jde opačným směrem a naopak přitvrzuje postoj vlády směrem k neziskovým organizacím a potlačuje jejich schopnost a ochotu kritizovat vládu. „Podobné experimenty povoleny nebudou,“ uzavírá The Economist.

Zdroj: The Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688