Koupit dítě v Česku není problém, stačí jediný podpis

TNBiz, 23.8.2018

Obchod s dětmi nemusí být jen nezákonný. Za určitých podmínek mohou lidé za peníze získat miminko i legální cestou. Stačí najít těhotnou ženu, která dítě nechce, a zároveň se k němu nehlásí biologický otec. Upozorňují na to odborníci z připravované konference IPSCAN.

Český právní systém v extrémním případě umožňuje obchodovat s dětmi. Miminko si pak mohou pořídit i lidé, které sociální pracovnice označily jako nevhodné pro adopci. Pokud mají dostatek peněz, mohou si ho prostě koupit. Podle právničky se tak ale děje naprosto výjimečně.

Aby byl celý proces legální, musí být těhotná žena svobodná. Zároveň musí být otec dítěte neznámý, nebo se k němu nehlásit. K prodeji dítěte podle sociálních pracovníků svolí především prostitutky nebo obecně ženy ze sociálně slabých poměrů.

"Rozhodne se, že to dítě nechce, nebo že není schopná o něj pečovat, a hledá způsob, komu ho svěřit a jak zajistit péči po porodu. A jestliže je svobodná, tak se k tomu dítěti může jakýkoliv muž přihlásit jako otec," uvedla Terezie Pemová, sociální pracovnice z Národního institutu pro děti a rodinu.

Pokud žena není a v době početí ani nebyla vdaná, může se jako otec dítěte přihlásit jakýkoliv muž. Matka se tedy s kupcem dohodne na ceně a poté společně zamíří na matriku. Protože nejde o žádný z případů, který stanovuje občanský zákoník, podepíší souhlasné prohlášení.

V tu chvíli se muž stává zákonným otcem dítěte. "Otec a matka se dostaví na matriku a tam souhlasně stvrdí otcovství k ještě nenarozenému nebo naopak již narozenému dítěti, otcovství se skutečně nezjišťuje," potvrdila bývalá ministryně spravedlnosti a odbornice na rodinné právo Daniela Kovářová.

Na matrice dá matka také souhlas s tím, že se bude potomek jmenovat po otci. V tomto momentě většinou dochází k platbě za miminko, nejčastěji ještě nenarozené. "Částka se může pohybovat okolo půl milionu korun," doplnila Pemová.

Z porodnice si pak novorozence odveze muž, který je podle legislativy jeho otcem. Může o něj pečovat jako o vlastní, i pokud žije v domácnosti s nějakou partnerkou nebo partnerem. To, že s nimi nežije biologická matka dítěte, není rozhodující.

"Pokud péče probíhá v pořádku, dítě chodí k pediatrovi, prospívá, nikdo neshledává žádné znaky toho, že by mohlo být zanedbávané nebo týrané, tak není jediný důvod do této rodiny intervenovat," potvrdila Pemová.

 

 

 

Podle Kovářové by takový případ opravdu mohl teoreticky nastat, děje se to však výjimečně. "Předpokládá dlouhodobý a značně propracovaný plán, v němž nesmí nic a nikdo selhat. Osobně jsem se několikrát ve své praxi setkala s klienty, kteří se k němu chtěli odhodlat, nicméně nikdy nevyšel," sdělila advokátka.

 

Podle Národního institutu pro děti a rodinu pak může dvojice, která miminko koupila, podat návrh na osvojení jinou matkou - partnerkou zákonného otce. Obvykle se tak děje půl až tři čtvrtě roku po jeho narození. Stačí, aby s tím biologická matka souhlasila.

 

"Souhlas matky určitě nestačí v případě zbavení rodičovských práv, rozhoduje o tom soud. Jiným způsobem je osvojení novou matkou za souhlasu původní matky. A vše značně dlouho trvá," upozornila právnička.

 

Obchodování s dětmi se bude věnovat i prestižní konference IPSCAN 2018 (International Congress on Child Abuse and Neglect), která se letos bude na začátku září konat v Praze. Mezi další témata bude patřit například týrání či zanedbání dítěte.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy