Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  23.08.2018 09:14:51

Světová ekonomika se vrací z prázdnin (Ranní zpráva z finančního trhu)

Eurozóna je v dobré kondici, jak ukážou indikátory PMI a spotřebitelská důvěra. Dolar koriguje předchozí poklesy před setkáním centrálních bankéřů v Jackson Hole, korunu to nechává v klidu. Sazby Fedu se ale blíží rovnovážné úrovni – bude prostor pro další zvyšování?

Předstihové indikátory v eurozóně na optimistické vlně

Dnes nás čeká zveřejnění celé sady předstihových indikátorů za velké země eurozóny. Vedle indexu nákupních manažerů (PMI) za Francii, Německo i celou eurozónu bude zveřejněn i index francouzské podnikatelské důvěry podle INSEE. Zatímco za eurozónu ekonomové SG čekají stabilitu kompozitního indexu PMI složenou z drobného poklesu PMI v průmyslu a lehkého růstu ve službách, v jednotlivých zemích je obrázek plastičtější. Německý pokles v průmyslu je tažen slabým růstem zakázek a nejistotou ohledně obchodních válek. Ve Francii dochází ke zpožděnému růstu indexu PMI oproti domácím statistikám. Spotřebitelská důvěra v celé eurozóně zatím zůstává velmi vysoká.

Zveřejněn bude i zápis z červencového zasedání ECB, zde zřejmě nedojde k žádnému velkému odhalení. M. Draghi byl při tiskové konferenci následující po zasedání velmi skoupý na slovo, žádné novinky (např. o růstu sazeb v příštím roce či refinancování nákupů v QE) tedy nečekáme ani od zápisu. Zároveň začne výroční symposium centrálních bankéřů v Jackson Hole, na klíčový projev předsedy Fedu J. Powella si ale počkáme až do pátku.

Americké prodeje nových domů by měly zkorigovat předchozí pokles. Statistika prodejů nových domů by tak mohla ukázat, že na tom americký realitní trh není tak špatně, jako doposud naznačují ostatní indikátory prodejů i výstavby.

Fed se blíží neutrální úrovni sazeb

Poté co trh očekával návrat prodejů existujících amerických nemovitostí k růstu, byl opět překvapen dalším meziměsíčním poklesem, a to již čtvrtý měsíc v řadě. To poukazuje na křehkost realitního trhu v největší světové ekonomice, přitom ani prodeje a výstavba nových domů a bytů nerostou nijak závratně.

Zápis z jednání FOMC potvrdil, že v nejbližší době můžeme od Fedu čekat další zvedání úroků. SG očekává jedno zvýšení sazeb do konce roku, podle projekcí členů FOMC zvýší Fed sazby letos ještě dvakrát. Zájem vzbudil záměr v nejbližší době odstranit z komunikace tvrzení, že měnová politika zůstává uvolněná, sazby se tedy ve vnímání Fedu blíží k rovnovážné úrovni. Další utahování měnové politiky by tak již působilo restriktivně a Fed se do něj nemusí hrnout.

Trumpovy průšvihy středoevropské měny nenakoply

Černé úterý Donalda Trumpa, kdy jeho bývalý právník Cohen přiznal nejasnosti ve financování kampaně a přislíbil součinnost FBI, a prakticky ve stejný okamžik byl šéf Trumpovy kampaně Manafort částečně uznán vinným ve věci daňových úniků, vedlo k oslabení dolaru vůči euru až k hodnotě 1,162 USD/EUR, v průběhu amerického obchodování ale dolar část ztrát zkorigoval a ustálil se poblíž 1,155 USD/EUR. Tyto výkyvy nechaly středoevropské měny v klidu. Koruna se tak včera bez dalších impulsů obchodovala ve velmi úzkém pásmu 25,72-25,75 CZK/EUR. Klid byl i na ostatních devizových trzích regionu.

O velké vzrušení se nepostaraly ani makroekonomické údaje z Maďarska a Polska. Maďarské mzdy se v červnu zvýšily o silných 11,2 %, dvouciferný růst ale trh očekával a forint tak z ranních hodnot 323,6 HUF/EUR posílil pouze o pár desetin procenta na 323,0 HUF/EUR. Polské maloobchodní tržby mírně zaostaly za očekáváním, s přispěním jednoho pracovního dne navíc přidaly meziročně silných 9,3 %. Zlotý přitom lehce posiloval a odpoledne se obchodoval kolem 4,282 PLN/EUR.
Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688