Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.08.2018 23:13:59

22. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americký akciový index S&P 500 od svého dna v březnu 2009 roste již 3 453 kalendářních dnů bez poklesu o 20 % a více. Jde tak o nejdelší růst v historii. Středeční milník se odehrál ve stínu novinek z okolí Donalda Trumpa a zápisu z posledního jednání FOMC, který potvrdil odhodlání centrální banky zvýšit v září úrokové sazby.

Americké akcie uzavřely středeční obchodování smíšeně. Širší index S&P 500 a také Dow mírně oslabily, indexu Nasdaq Composite pomohly výše technologické tituly. Index Dow v závěru obchodování klesl o 0,34 % na 25 733,60 bodu, S&P 500 se snížil o 0,04 % na 2 861,82 bodu a Nasdaq Composite posílil o 0,38 % na 7 889,10 bodu. Index volatility VIX klesl o 4,74 % na 12,25 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden bazický bod na 2,82 %. Nejpopulárnější kryptoměny odepsaly do dvou procent.

Zveřejněný zápis z posledního zasedání americké centrální banky mnoho překvapení nepřinesl, a neodrazil se proto výrazně ani na cenách akcií. Členové měnového výboru Fedu zdůraznili, že rizikovým faktorem pro vývoj ekonomiky je v současnosti obchod, naznačili nicméně, že lze vbrzku očekávat další zvýšení základní úrokové sazby.

ACHILLOVA PATA BÝČÍHO TRENDU

Dění na trzích bylo ve středu ovlivňováno také novinkami z okolí bývalých spolupracovníků amerického prezidenta. Bývalý šéf jeho kampaně Paul Manafort byl již v úterý večer shledán vinným z osmi trestných činů včetně daňových a bývalý Trumpův právník Michael Cohen uvedl, že na přímý pokyn Donalda Trumpa porušoval pravidla financování volební kampaně. "Není jisté, zda problémy s bývalými spolupracovníky Donalda Trumpa budou trh zajímat. Vedle jiných témat, která investoři řeší, to zatím není silný faktor pro ceny aktiv," uvedl Bruce McCain, stratég z Key Private Bank.

NÁBOŽENSTVÍ A POLITIKA DO INVESTOVÁNÍ NEPATŘÍ

Trh podporovaly solidní hospodářské výsledky některých významných maloobchodníků, například Lowe's (+5,80 %) nebo Target (+3,21 %).

Dolar dále ztrácel, oslabovalo ho napětí na americké politické scéně. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, po 22.00 SELČ ztratil 0,2 % a klesl na 95,08 bodu. Euro k dolaru přidalo 0,25 % na 1,1599 USD. K japonskému jenu si dolar připsal 0,27 % na 110,55 JPY.

Euro před zveřejněním zápisu z jednání americké centrální banky a zahájením očekávaných obchodních rozhovorů Číny s USA posilovalo, pomáhala mu i nervozita v politickém okolí Donalda Trumpa. Jednotná evropská měna tak zpevňovala již šestý den za sebou. V průběhu obchodování se vyšplhala až na své téměř dvoutýdenní maximum.

V týdnu dolar zaznamenal prudký propad po kritice zvyšování základní úrokové sazby Fedu ze strany amerického prezidenta.

3 PILÍŘE SESTAVOVÁNÍ PORTFOLIA

Ropa přidávala během dne okolo 3 % díky nečekaně velkému propadu zásob ve Spojených státech a obavám z nižších dodávek z Íránu. Severomořská ropa Brent se tak obchodovala nejvýše za dva týdny.

Americké zásoby ropy se podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) minulý týden snížily o 5,8 milionu barelů. Je to nejprudší propad za poslední čtyři týdny. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali pokles jen o 1,5 milionu barelů.

Za vyšší cenou ropy stojí také pokles hodnoty dolaru. Ten klesá po pondělní kritice politiky americké centrální banky ze strany amerického prezidenta. Tomu se nelíbí, že Fed zdražuje peníze prostřednictvím zvyšování základní úrokové sazby. Slabší dolar ropu zlevňuje zájemcům, kteří používají jinou měnu.

Cenu ropy podporuje i vyhlídka na výpadek dodávek z Íránu, třetího největšího producenta v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), v důsledku amerických sankcí. Írán ve středu pohrozil, že pokud jej USA napadnou, zasáhne americké a izraelské cíle.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688