TNBiz (TN.cz)
22.08.2018 23:16:30

V Česku jsou i zelené ostrůvky. Tady sucho neznají

Dlouhotrvající sucho asi hned tak neskončí. V příštích dnech bychom si ale měli odpočinout od tropických teplot. Přestože většinu republiky trápí sucho, jsou místa, kde s vodou problémy nemají. Zatímco jinde farmáře trápí nedostatek sena, v těchto zelených oázách ho nestačí sušit.

Více: Z Česka se stává vyprahlá země. Porostou ceny potravin i elektřiny. 

Více než 90% rozlohy České republiky trápí extrémní sucho. Jsou ovšem místa, kde o vodu nouze není. Je jich ale jen pár na východě při hranici se Slovenskem, na Jesenicku, nebo na jihu Čech.

"Problémy zatím nemáme, když se podíváme kolem sebe, máme dostatečné množství zeleně, tráva nám zatím roste," řekl TV Nova Miroslav Koňařík, starosta Velkých Karlovic, jedné z mála obcí, kde problémy nejsou.

Jako by Velké Karlovice ani nebyly součástí České republiky léta 2018. Farmáři tu nemají nouzi o seno na zimu. Zásoby jsou u každého statku a další se suší.

 

Zdroj: intersucho.cz

Chybět tu nebude ani vlastnoručně vypěstovaná zelenina na zahradách. Na jihočeské Kvildě nebo v pohraničí se Slovenskem nenarazíte ani na trávníky vypálené ostrým sluncem. Zvuk sekaček se tu rozléhal i ve středu.

Ani milovníci květin si tu nedělají starosti se zaléváním záhonků. Rozdíly v červencových srážkách na různých místech České republiky jsou totiž obrovské.

Například v jihočeském Římově nespadla za celý červenec ani kapka. Oproti tomu na druhém konci republiky v Horní Bečvě napršelo 155 mm.

A je to znát – třeba na Zlínsku třesně u silnic usychají a vypadají jako na podzim. Zato ve Velkých Karlovicích byste suché léto netipovali.

Tropické teploty ustoupí

Výstraha meteorologů před velmi vysokými teplotami, která platí už 22. den, by měla brzy skončit. V pátek k nám má dorazit studená fronta a s ní také citelné ochlazení. Na Moravě by mělo být ještě téměř 30 stupňů, ale v Čechách už jen mezi 22 a 26 stupni.

Více: Velká změna počasí na víkend: ochlazení o 12°C

V sobotu bychom měli naměřit už jen od 18 do 22 °C, v dalších dnech ještě o několik stupňů méně. Velmi dobrou zprávou je to, že příjemné teploty těsně nad dvaceti stupni by měly vydržet nejméně do poloviny příštího týdne. Se studenou frontou také konečně přijdou srážky.

Už ve čtvrtek odpoledne by měly celou Moravu a východní část Čech zasáhnout silné bouřky. Místy by je mohly ale doprovázet přívalové deště a krupobití. Pršet by pak mělo i v dalších dnech, a to nejméně do pondělí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty