Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.08.2018 15:33:46

Avast (Koupit, 12m = 342 GBp) - První hospodářské výsledky od vstupu na burzu investory potěšily (Komentář k výsledkům)

Výsledky: Naše odhady hospodářských výsledků za první pololetí tohoto roku byly spíše opatrnější. Díky tomu také na všech sledovaných položkách došlo k jejich překonání. Upravené fakturace (tj. částka placená za poskytované služby včetně předplatného na následující roky) meziročně vzrostly o 7,6 % na 430,2 mil. USD. Nejvíce tomuto růstu napomohl přímý spotřebitelský segment. Upravené tržby meziročně vzrostly o 5,4 % na 403,3 mil. USD. Ziskovost měřená pomocí upravené EBITDA narostla o 10,6 % na 222,1 mil. USD. Upravená EBITDA marže se meziročně zvýšila o 258 bb na 55,1 %.

Hlavní trendy: (1) Upravené fakturace nejvíce narostly díky přímému spotřebitelskému segmentu (kam se řadí produkty pro počítače a mobily), který si meziročně polepšil o 15,2 % z 305,3 mil. USD na 351,7 mil. USD. Dělo se tak díky monetizační platformě využívající strojového učení, jež nabízí skrze cílené reklamní kampaně stávajícím uživatelům produkty skupiny Avast. Docházelo tak ke cross-sellu skupiny produktů zaměřujících se na VPN a zlepšování výkonnosti zařízení v rámci nově získané uživatelské základny díky proběhlým akvizicím. Současně také docházelo k up-sellu vyšších úrovní produktů stávajícím uživatelům. (2) Opakem je nepřímý spotřebitelský segment, který meziročně zaznamenal pokles o 20,1 % z 60,6 mil. USD na 48,4 mil. USD. Největší negativní dopad zde mělo zavedení GDPR, které významně ovlivnilo reklamní segment v mobilních telefonech. Proti většímu propadu působily solidní výsledky dceřiné společnosti Jumpshot, zabývající se analytickými službami. (3) Dle očekávání se v tomto roce příliš nedaří poslednímu segmentu, a to službám pro malé a střední podniky, kde došlo k meziročnímu poklesu o 11,3 % z 33,9 mil. USD na 30,1 mil. USD. Důvodem jsou probíhající restrukturalizační procesy s cílem zajistit profitabilitu tohoto segmentu. (4) Upravená EBITDA rostla o 10,6 % z 200,9 mil. USD na 222,1 mil. USD nejen díky samotnému růstu tržeb, ale napomohly tomu také synergické efekty z akvizice společnosti AVG. Ty Avast uvádí ve výši 25 mil. USD s vlivem do EBITDA.

Dopad na předpovědi, cílovou cenu akcie a doporučení: Společnosti Avast se podařilo v prvním pololetí významně snížit úroveň zadlužení, když čistý dluh klesl o 20,3 % z 1,64 mld. USD ke konci roku 2017 na 1,31 mld. USD na konci prvního pololetí 2018. K oddlužení bylo použito 200 mil. USD získaných při vstupu na burzu v Londýně a následné dobrovolné splátky dalších 100 mil. USD. Došlo tak ke snížení poměru zadlužení (tj. cash EBITDA / čistý dluh) z 3,6násobku na 2,7násobek. Avast dále potvrdil svůj záměr na výplatu dividendy z ukazatele levered free cash flow (154 mil. USD za H1 18 vs. 114 mil. USD za H1 17) ve výši 40 % a to jen za období od vstupu na burzu, tedy od 15. května do konce roku. Z toho by vyplývalo, za předpokladu linearity, že pouze 40 % hodnoty za 1,5 měsíce z prvního pololetí by připadalo na vyplacenou dividendu v květnu příštího roku. Tomu odpovídá částka 15,4 mil. USD, neboli téměř 1,7 GBp na akcii. Při započtení druhé poloviny roku by se souhrnná dividenda mohla pohybovat na úrovni 8,2 GBp na akcii. Management ponechal guidance na tento rok téměř beze změny, došlo pouze k navýšení očekávání pro EBITDA marži. Ta by měla nyní zůstat na podobných úrovních či mírně růst oproti minulému roku. Vzhledem k tomu, že zveřejněné údaje korespondují s našimi očekáváními, ponecháváme cílovou cenu a doporučení Koupit v platnosti.

Očekávané události: Společnost prozatím neoznámila přesný termín dalších hospodářských výsledků, ale dá se předpokládat, že čísla za třetí čtvrtletí by mohla vyjít koncem listopadu.
Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688