Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.08.2018 15:25:24

Deloitte: Nové byty v Praze na konci června zdražily o 8,3 procenta


Průměrná nabídková cena volných nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostla o 8,3 procenta na 100.300 korun za metr čtvereční. Tempo růstu však již postupně klesá, když v polovině loňského roku nové byty meziročně zdražily o 22,5 procenta. Počet volných dostupných bytů v nabídce developerů na konci června meziročně vzrostl o necelou čtvrtinu na 5269. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte, které má ČTK k dispozici.
 
Nové projekty přinesly v květnu a červnu na pražský trh do přímé nabídky developerů 1305 bytů. Podle analytika Deloitte Petra Hány tvořily rozhodující část nabídky nové etapy již nabízených velkých projektů. "Květen a červen přinesly na pražský rezidenční trh nejvíce bytů v těchto měsících od roku 2014. S novými projekty přišly téměř všechny developerské společnosti. Současně se podstatně zvýšila snaha developerů o doprodej zbylých obvykle dražších bytů zejména v již dokončených projektech, která se promítla jak do marketingových akcí, tak do cenové politiky," uvedl Hána.

První polovina roku byla podle něj z hlediska nabízených nových bytů nejlepší od konce krize. Přinesla 3376 bytů, což je téměř o desetinu více než v rekordním roce 2014.

"První vlaštovky jaro nedělají. Aktuální čísla sice vypadají pozitivně, ale tvrdit, že se v Praze situace v oblasti výstavby zlepšuje, by bylo více než předčasné. Podařilo se sice povolit několik větších projektů a ty dát díky tomu do prodejní nabídky. Ale z celkového počtu 40.000 bytů v 900 projektech, které jsou v Praze uvězněny v povolovacím řízení, je to zanedbatelné číslo," doplnil ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek.

Nejdražším pražským obvodem zůstává Praha 1 s průměrnou cenou 211.700 korun za metr čtvereční. Nejlevnější je Praha 9 s průměrem 84.600 korun. Meziročně ceny nejvíce vzrostly v Praze 1 a v Praze 10, shodně o 25,9 procenta). V Praze 6 ceny stagnovaly.

V květnu a červnu developeři v Praze prodali 968 nových bytů, meziročně zhruba o třetinu více. Nejvíce patřilo společnosti Central Group (167), následují Penta (97), Edifice Krejcárek (77), Finep (67) a Skanska Reality (61). Průměrný prodaný byt stál 6,21 milionu korun, jeho jednotková cena byla 98.000 korun za metr čtvereční. Jeho velikost činila 63 metrů čtverečních.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688