TNBiz (TN.cz)
22.08.2018 13:52:41

Počasí: Na Česko se ženou bouřky. Tropy zůstanou

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před silnými bouřkami, které mají ve čtvrtek odpoledne zasáhnout zhruba polovinu našeho území. Ústav nadále varoval i před vysokými teplotami a nebezpečím požárů.

Silné bouřky mají přijít ve čtvrtek 23. 8. mezi polednem a osmou hodinou večerní. Zasáhnout by měly téměř celou Moravu, dále pak Vysočinu a Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj.

Velká změna počasí na víkend: ochlazení o 12°C

"V průběhu čtvrtečního odpoledne a večera se mohou v centrální části území ojediněle vyskytnout silné bouřky, provázené zejména přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm, krupobitím a také přechodnými nárazy větru kolem 20 m/s," varuje ČHMÚ.

Meteorologové varovali i před pokračujícími vysokými teplotami: "Nejvyšší odpolední teploty budou v průběhu středy 22. 8. na jižní a východní Moravě, během čtvrtka 23. 8. již na celém území v průměru vystupovat na 30 až 34 °C, jen ojediněle výše."


Kvůli teplotám a suchu také nadále přetrvává nebezpečí vzniku a šíření požárů: "Teplé a suché počasí bude přetrvávat do pátku 25. 8., kdy studená fronta od západu přinese déletrvající ochlazení a plošně rozsáhlejší srážky, v jejichž důsledku dojde k částečnému snížení rizika vzniku požárů."


Výstraha pro silné bouřky platí pro tyto kraje (čtvrtek 23. 8. od 12:00 do 20:00): Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský


Varování před vysokými teplotami platí pro kraje (do čtvrtka 23. 8., 20:00): Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Vysočina, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský

Varování před požáry (do pátku 24. 8., 18:00): Celá ČR

 



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty