Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.08.2018 09:05:42

Čína chce posunout elektromobily za hranice současných představ


Financial Times si všímají čínské společnosti Nio, která by ráda uvedla své akcie na americký akciový trh. Investory se snaží „přilákat svými ambiciózními vizemi“. Jde o startup, za kterým stojí giganti Tencent a Baidu. V červnu začal vyrábět svoje vlastní elektromobily a nyní potřebuje 1,8 miliardy dolarů na vybudování výrobních kapacit. Sází na prudký růst prodejů elektromobilů v Číně a v neposlední řadě na svou nákladovou výhodu, která by měla umožnit prodej elektromobilů za atraktivní ceny ve srovnání s konkurencí. FT se přitom domnívají, že Nio je první firmou přicházející vlny čínských výrobců elektromobilů, kteří budou žádat o peníze investory na mezinárodních trzích. A IPO Nia by přišlo v době, kdy Tesla naopak uvažuje o odchodu z trhu.

Z doposud zveřejněných informací víme, že Nio v první polovině roku dosáhlo tržeb ve výši pouhých 7 milionů dolarů, protože prodej vozů začal až v červnu. Slibuje ale, že přinese na automobilový trh revoluci. Ta by měla spočívat ve využití „chytrých technologií spojených s novými formami vlastnictví aut, které umožní rozvoj elektromobility a přinesou planetě udržitelnou budoucnost“. Silnou stránkou společnosti by měl být zejména interiér vozů, kde by měla společnost využít zkušeností svých zakladatelských firem. Samotnou výrobu vozů chce přenechat automobilkám, jako je čínská JAC, a sama se bude zaměřovat na aplikace, prodej a design elektromobilů.

Společnost doposud otevřela sedm prodejních míst nazývaných „Nio House“, které mají mimo jiné i prostor pro dobíjení elektromobilů, přednáškovou halu, kuchyň či prostor pro děti. Firma se pokouší navázat nové formy vztahu se zákazníkem, a to ji podle FT staví v konkurenčním boji například i proti sociálním sítím. Konkurence přitom znatelně přituhuje i na samotném trhu elektromobilů, kam míří záplava nových modelů. Jen v Číně existuje asi 300 startupů, které by chtěly v tomto prostoru podnikat.

FT poukazuje na určitou skepsi analytiků, kteří ohledně plánovaného IPO poukazují i na to, že takový krok je vhodné provést až poté, co firma vyrobí více než tisíc vozidel. To dá trhu větší důvěru a větší naději v dosažení atraktivní valuace. Například Banka Bernstein tak tvrdí, že Nio celou věc pravděpodobně uspěchalo, a to zejména v této chvíli, kdy „celkový tržní sentiment vyznívá negativně“. Nio se spoléhá i na to, že přesvědčí zákazníky i díky údajné konkurenční výhodě v oblasti autonomního řízení, protože vyvíjí svůj vlastní systém a již jí patří stovky patentů z této oblasti. Podle společnosti budou tyto systémy velkou vzpruhou pro prodeje aut a na rozdíl od konkurence se nedomnívá, že autonomní řízení se bude týkat zejména taxislužby a podobných segmentů trhu.

Zdroj: FT

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688