Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.08.2018 14:45:58

Schwab: Medvědí trh stále v nedohlednu, Turecko hrozí na třech frontách


Americké akcie se pohybují blízko nových maxim, ale podle investiční společnosti Schwab se objevují rostoucí známky rizik a roste možnost vyšší volatility a dokonce i korekce. Zisková sezóna sice opět přinesla dobré zprávy, nicméně „laťka je stále více posouvána na příliš vysokou úroveň“.

„Důležité není, co se děje právě teď, ale kam věci směřují. My se obáváme, že některé ekonomické indikátory již signalizují obrat, i když jejich hodnoty se stále nacházejí na zdravých úrovních. Na akciovém trhu si v posledních třech měsících vedly lépe defenzivní sektory včetně zdravotní péče, utilit, telekomunikací i zboží krátkodobé spotřeby. I to naznačuje, že investoři jsou opatrnější,“ píše Schwab.

Investoři by tak podle společnosti měli omezit rizikovost svých portfolií. Schwab pak snižuje doporučení pro technologie a finanční sektor, a to na úroveň „neutrální“. Doporučení naopak zvyšuje u utilit a realit, a to také na neutrální úroveň. „Bylo by naivní předpokládat, že normalizace monetární politiky nepřinese na trh vyšší volatilitu. Pohybujeme se přitom v období vysoké nejistoty spojené s obchodními tenzemi. Z Evropy a Mexika sice zaznívají určité pozitivní signály, ovšem rétorika ve vztahu k Číně zůstává i nadále intenzivní,“ doplňuje Schwab.

Medvědí trh ale podle společnosti stále není „za rohem“. Začne pravděpodobně až ve chvíli, kdy již bude naplno „cítit přicházející recese“ a k tomu by v krátkém období dojít nemělo. Růst totiž zůstává zdravý, i když je tu možnost dosažení vrcholu v tempu růstu. Svůj pozitivní efekt mají i nadále daňové změny a na trh by měly začít proudit peníze, které drží společnosti v zahraničí. Tato repatriace zisků by měla akciím pomáhat bez ohledu na konkrétní vývoj v oblasti obchodu a monetární politiky.

Schwab mezi možná rizika řadí i vývoj v Turecku, ovšem poukazuje na to, že jeho trh představuje jen 1 % kapitalizace indexu MSCI Emerging Markets a 0,1 % indexu MSCI World Index. Krize je v této zemi „dost pravděpodobná“, k čemuž napomáhá i pokračující ztráta nezávislosti centrální banky a cla uvalená Spojenými státy. Podle Schwabu byla ale hlavně monetární i fiskální politika v Turecku příliš uvolněná a růst se pohyboval příliš vysoko, což vedlo k nahromadění nerovnováh. A to zejména ve formě deficitů běžného účtu a zadlužení. Jak ukazuje následující graf, Turecko si v těchto oblastech vede ve srovnání s jinými rozvíjejícími se zeměmi špatně (na ose x leží vnější dluh k HDP, na ose y běžný účet k HDP):

Turecko je malé, ale existují tři hlavní kanály, kterými se může krize šířit dál. První z nich je finanční, a i když Evropa má jako celek jen vůči Turecku relativně malý objem pohledávek, u některých bank je situace vážnější. Zatím ale podle Schwabu žádné známky nákazy v této oblasti patrné nejsou.

Dalším teoretickým kanálem je obchod, ale zde je zejména Turecko exportně závislé na Evropě a ne naopak. A v neposlední řadě nesmíme zapomínat na geopolitickou oblast včetně zhoršování vztahů mezi Tureckem na straně jedné a některými evropskými zeměmi a USA na straně druhé. Problémy Turecka by také mohly přinést novou vlnu uprchlíků do Evropy a následně zhoršit politickou situaci na kontinentu. Spolu s vývojem ve finanční oblasti je tak podle Schwabu dobré tento vývoj pozornost sledovat.

Zdroj: Schwab



 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688