Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  21.08.2018 09:03:06

Trumpovo zklamání. Líbil by se mu Fed „levných peněz“

Co má společného prezident Trump s prezidentem Erdoganem? Oba dva tíhnou k politice levných peněz. Zatímco v případě tureckého státníka se jeho snaha udržet sazby na minimálně současných úrovních – ať už se turecká centrální banka ohání slovy o své nezávislosti, jak chce – v případě USA je trend jasně daný. A Trumpovi se to evidentně nelíbí.

Nejlépe to potvrzují jeho nedávná slova. Blonďatý státník dle agentury Bloomberg řekl, že z Fedu a z jeho politiky zvyšování sazeb „není nadšený“ a že doufal, že guvernér Jerome Powell bude více šéfem Fedu „levných peněz“. Byť v Trumpově případě nejde o ojedinělý komentář, jelikož (povětšinou) sílu dolaru či politiku Fedu kritizoval již dříve, trhy slova tohoto typu ze strany amerického prezidenta nevnímají nikterak pozitivně. A dolar to potvrdil, když vůči euru oslabil nad hranici 1,150 EURUSD.

Jak jsme již zmiňovali dříve, Trumpova administrativa vzhledem ke své, především obchodní, politice tíhne k slabému dolaru. Proti tomu se však staví trend Fedu, který postupně zvyšuje své sazby od konce roku 2015. A tento proces bude pokračovat, dle současné prognózy centrální banky by americké sazby měly letos vzrůst ještě dvakrát. Dle odhadu trhu by se tak mělo stát v září a v prosinci. Pravdou však je, že při pohledu na krátkodobou sazbu OIS již sázky na prosinec nejsou tak přesvědčivé, jako tomu bylo ještě před několika týdny.

A aby toho nebylo málo, Trump posledním v rozhovoru pro agenturu Reuters nešetřil kritikou ani na úkor ostatních zemí, resp. centrálních bank. Konkrétně byla zmíněna Čína a eurozóna, které dle prezidentových slov úmyslně oslabují své měny. Jak sám Trump řekl: „Myslím si, že Čína manipuluje svou měnou. A myslím si, že s eurem je rovněž manipulováno.“ Tato slova zazněla i přesto, že americké ministerstvo financí ve své v dubnu zveřejněné půlroční zprávě o zemích, jež účelově ovlivňují kurz domácí měny, aby tak získaly neférovou obchodní výhodu vůči USA, nikterak nezmínilo Čínu ani EU...

Dnes ráno nervozita na dolaru přetrvává, avšak čekáme její polevování. Nemyslíme si, že by Trumpův komentář jakkoli změnil nastavený trend americké centrální banky. Ostatně i sám guvernér Powell se k této problematice dříve vyjádřil, a to minulý měsíc, kdy v rozhovoru jasně řekl, že Fed má dlouhou tradici politické nezávislosti a že doposud nikdo z Trumpovy administrativy mu nedal jediný důvod, aby o tom začal pochybovat. „Děláme svou práci zcela nezávisle na politice, aniž bychom brali v potaz jakékoliv politické záležitosti,“ řekl Powell.

Co se týče dnešního dne, bude na data opět chudý. Investoři proto budou stále vyhlížet jednak středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu a poté symposium centrálních bankéřů v Jackson Hole, kde mimo jiné vystoupí i Jerome Powell.

Aktuálně se dolar vůči euru obchoduje na 1,152 EURUSD, dolarový index se nachází na hodnotě 95,48 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,136 do 1,148 EURUSD.*

Koruna na začátku nového týdne nejprve krátce oslabila až k hranici 25,77 za euro. Dnes ráno se však již obchoduje na silnějších hodnotách kolem 25,71 EURCZK, což je v souladu s ranním vývojem polského zlotého a maďarského forintu (pozor, dnes zasedá maďarská centrální banka), které si rovněž připisují zisky.

Kalendář domácích dat je dnes žalostně prázdný. Příštích čísel se dočkáme až v pátek, kdy bude zveřejněn konjunkturální průzkum za srpen. Vývoj domácí měny by se tak měl nést spíše v souladu s trendem globálních trhů, kde aktuálně hrají roli dozvuky Trumpova vyjádření, stejně tak i očekávání ohledně obchodních jednání USA a Číny a symposia v Jackson Hole.

Aktuálně se CZK obchoduje na 25,70 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,65 až 25,75 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,40 až 22,60 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688