TNBiz (TN.cz)
20.08.2018 09:49:47

Počasí: Tropy a sucho dál sužují Česko. Teplota může stoupnout až k 35 °C

Stále platí výstraha před velmi vysokými teplotami, které mají být nejvyšší právě v pondělí. Teploty by se mohly během dne vyšplhat až na 35 °C. Velmi teplé a suché počasí potrvá i v dalších dnech, ochladit by se podle meteorologů mělo až koncem týdne.

Po nejvyšších teplotách v historii přijde ochlazení. Jak bude v září?

Po tropické noci, při které teploty neklesaly pod 20 °C přijde další velmi horký a suchý den. Teploty se budou pohybovat kolem 29 až 33 °C, na jižní Moravě může být podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až 35 °C. Na jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku se mohou ojediněle objevovat bouřky.

 

Meteorologové už v neděli kvůli velmi teplému počasí vyhlásili výstrahu před vysokými teplotami, výstraha je platná až do šesti večer pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Zlínský a Olomoucký kraj.

 

Kvůli dlouhodobému suchu je také stále platná výstraha před možným vznikem požárů. "Velmi teplé a suché počasí potrvá i v dalších dnech, výraznější ochlazení očekáváme až koncem příštího týdne," upozorňuje ČHMÚ.

 

Sedm jednotek hasičů likvidovalo v neděli odpoledne požár v lese za Chabičovem na Olomoucku. Na ploše 50x20 metrů tam hořely hromady klestí a po dřívější větrné smršti vyvrácené pařezy.

 

V úterý by se měly teploty pohybovat kolem 27 až 31 °C, na jihu Moravy může být až 32 °C. Na většině našeho území by mělo být jasno až polojasno, z počátku dne zejména v severní polovině území se mohou ojediněle objevovat přeháňky.

Ani ve středu se nedočkáme výrazné změny, teploty budou stále atakovat tropickou třicítku, přes den by mělo být kolem 29 až 33 °C. Obloha by měla být jasná až polojasná.

Ve čtvrtek se podle ČHMÚ mohou při přechodně zvýšené oblačnosti objevovat přeháňky nebo bouřky, přes den by mělo být převážně jasno až polojasno. Teploty budou i nadále stoupat k 29 až 33 °C. 

Až v pátek by měla přijít změna. Na většině území by mělo být zpočátku polojasno až oblačno, od severozápadu by se pak měla obloha začít zatahovat. Meteorologové očekávají na většině území občasný déšť nebo přeháňky, místy dokonce i bouřky. Teploty by se měly vyšplhat k 25 až 29 °C, na východě až 31 °C.

Přes víkend by se pak mělo dále ochlazovat, teploty v sobotu vystoupají k 21 až 25 °C, v dalších dnech by pak mělo být kolem 18 až 23 °C. Během víkendu by se mělo opět vyjasňovat, přeháňky by se měly objevovat jen ojediněle.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty