Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  19.08.2018 12:43:29

Víkendář: Řecko se pouští do „experimentu, který nemá obdoby“. Budeme se od něj jednou učit?

Německý Der Spiegel připomíná, že dvacátého srpna dojde svému konci třetí záchranný balíček poskytnutý Řecku a „prozatím tak skončí dluhová krize v této zemi“. Jenže pomalý ekonomický růst a neradostný demografický výhled znamenají, že Řecko to bude mít těžké i poté, co se nebude muset držet přísných pravidel spojených se zmíněným programem.

Řecko opouští záchranný program a začíná si půjčovat samo.

Evropská centrální banka, Mezinárodní měnový fond a Evropská komise pomohly Řecku k tomu, aby bylo opět schopno půjčovat si na mezinárodních trzích. Podle Spiegelu tím končí „jedno z nejdramatičtějších období v historii EU, kterým byla řecká dluhová krize“. Ta dotlačila euro až na pokraj kolapsu, málem rozdělila EU a z Řecka se kvůli ní stala úplně jiná země.

Žádný jiný stát na světě se nepodrobil tak přísnému dohledu z venčí. Proběhly zde „brutální reformy“ včetně snížení mezd a důchodů a zvýšení daní. Splácení dluhů bude ale trvat ještě hodně dlouho a podle Spiegelu se přehlíží jedna podstatná věc: Toto splácení bude schopna provádět pouze země s rostoucí ekonomikou. Jenže z Řecka od počátku krize emigrovalo 550 000 lidí a tento trend může kvůli nejisté budoucnosti pokračovat.

Každý politik, který se dostal v Řecku od vypuknutí krize k moci, sliboval, že zajistí změnu k lepšímu. Žádnému z nich se to zatím nepodařilo. „Po celá staletí fungovala řecká vláda hlavně na principu nepotismu, kdy do funkcí mířili známí a příbuzní vlivných politiků. Celá společnost fungovala na principu klientelismu. Tento systém má svůj základ v Osmanské říši, kde Řecko reprezentovali klanoví vůdci a dodnes se na tom v podstatě nic nezměnilo,“ míní Spiegel. I nyní jsou vztahy, známí a příbuzní důležitější než to, jaké má kdo vzdělání a schopnosti. Jenže současná vláda se konečně vážně snaží to změnit.

Řecká „ministryně pro administrativní reformu“ Olga Gerovasili chce vybudovat nové základy, na kterých by se stavěla vláda. Poprvé v historii je zpracováván audit toho, kdo pro stát vlastně pracuje a co je jeho úkolem. Noví zaměstnanci by už neměli být najímáni na základě rozhodnutí mocných politiků, ale na základě nezávislého elektronického systému. A ten by měl pomoci i tomu, aby se systém zbavil zbytečných byrokratů. „Jde o experiment, který nemá obdoby. Vláda, která po celá století fungovala jen na oko, se pokouší uprostřed krize vytvořit úplně nové struktury. Dříve se starala hlavně sama o sebe, nyní pomocí digitálních technologií prosazuje koncepty, jako je flexibilní management a odpovědnost vůči lidem,“ píše Spiegel.

Řecký byrokratický systém je pověstný tím, že dokumenty a složky po něm mohly cestovat celé roky bez toho, aby se jim někdo pořádně věnoval. Pokud totiž úředníci nejsou zaměstnáváni kvůli svým schopnostem, snaží se dokázat svou potřebnost tím, že musí neustále něco schvalovat. To pak dělá z celého systému neproniknutelný chaos. I to by se v případě úspěšné reformy mělo nyní měnit. Proti přílišnému nadšení ale stojí zejména zmíněný demografický vývoj. Podle některých projekcí by se řecká populace měla do roku 2050 zmenšit ze současných 10,8 milionu až na 8,3 milionu lidí. Už dnes je 25 % Řeků starších 65 let a v roce 2050 to bude jedna třetina. Míra porodnosti ve výši 1,4 dítěte na jednu ženu je v této zemi jedna z nejnižších v Evropě.

Vše by mohl otočit rychlý ekonomický růst, ten je ale zatím v nedohlednu. Německý ekonomický institut přitom tvrdí, že řecká ekonomika by mohla růst o 4 – 5 % ročně, namísto toho tempo růstu v roce 2017 dosáhlo pouhých 1,4 % a v roce letošním by podle vlády měl růst dosáhnout 2 %. Trh práce je nyní po provedených reformách jedním z nejméně regulovaných v celé Evropě, ale nezaměstnanost se drží vysoko.

Podle ekonomů jsou příčinou složitá pravidla pro zakládání nových firem a omezení pro vstup zahraničních investorů do země. Ta prospívají několika velkým domácím společnostem, ale zbytek ekonomiky kvůli nim trpí. Když měla například německá společnost Fraport převzít management čtrnácti řeckých letišť, jeden z odborových vůdců prohlašoval, že německé firmy nejsou investory, ale dobyvateli.

Řecká vláda by měla každý rok až do roku 2060 vytvářet rozpočtové přebytky, s jejichž pomocí bude splácet další dluhy. Byl by to těžký úkol pro ekonomicky silnou zemi, pro Řecko se to zdá být pouhým snem. V zemi přibývají místa, kde není dětský doktor nebo škola, a to vede k dalšímu odlivu mladých obyvatel. Ti se stahují i z krásných ostrovů. Pokud tam nakonec nebude nikdo, kdo by poskytoval služby, nepřijedou tam ani turisté, uzavírá s nádechem skepse Spiegel.

Zdroj: Der Spiegel

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688