Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Komodity  |  17.08.2018 14:16:12

Pohled na ceny potravin nebude v příštích měsících „nudit“

Na konci letošních žní, zemědělci napříč Evropou sčítají škody způsobené suchem. Farmáři z Německa v některých případech hlásí dokonce o třetinu nižší výnos na hektar. Situace není lepší ani ve Francii či Itálii, dalších „sýpkách“ Evropy. Vypadá to tedy, že v příštích 12 měsících budou mít spekulanti na zemědělských komoditách „pré“.

Chudší sklizeň nahrává Rusku

Reálné dopady nepříznivého počasí jsou však vidět už dnes. Rozpačitým dojmem působí aktuální situace v jednom z největších exportních přístavů Ruska – Novorossiysku, kde se výrazně prodloužila doba čekání na uvolnění místa ke kotvení. Celkově, Rusko, tradiční „plán B“ v případě neúrody v Evropě, se snaží ze stávající situace dostat maximum a zvyšuje tak dosavadní limity na export pšenice. Hlad po ruské sklizni je totiž nejen v Evropě, ale také Číně.

Polské zdražování potravin se do Česka prozatím nepřelilo

České domácnosti se sice v uplynulých několika měsících mohly těšit z celkově klesajících cen potravin, zdá se ale, že v brzké budoucnosti je nevyhnutelný jejich růst. V Polsku, tradičním dovozci potravinářských produktů do České republiky, totiž ceny rostou. Například ceny vajec vzrostly v Polsku jen v uplynulých dvou měsících meziročně o více než 20 %. Je otázkou času, kdy se vývoj cen v Polsku promítne na cenovkách českých prodejců.

Navzdory zprávám o zvýšené redukci živočišných chovů způsobené nedostatkem krmiva pro dobytek, ceny masa v České republice zůstávají zatím přibližně na stejných úrovních.

„V případě masných výrobků, zvýhodněné ceny v letákových akcích v posledních 3 měsících klesly u značkových produktů. Cena masných výrobků nabízených pod vlastními privátními značkami zůstává naopak stejná. Podobně je tomu v případě mléčných výrobků. S pomalu končící grilovací sezónou, prodejci častěji nabízí v letákových akcích marinované maso a uzeniny. Celkově, obchodní řetězce se v tuto chvíli více zaměřují na prodej školních pomůcek, kdy akční nabídky na tento sortiment odstartovaly letos o týden dříve než vloni“, komentuje situaci Petr Miklík, analytik portálu Kupi.cz

Na zvýšené intenzitě mezinárodního obchodu se zemědělskými komoditami se pochopitelně snaží vydělat i přístavy, dopravci, kteří již začali zvyšovat své sazby, což dále požene ceny pro koncové spotřebitele vzhůru.

Zdá se tedy, že zatímco vloni způsobovaly drama pouze ceny másla, letos budou zvedat obočí cenovky napříč celými regály supermarketů, hypermarketů apod.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688