Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  17.08.2018 08:19:39

Evropské čekání na jádrovou inflaci (Ranní zpráva z finančního trhu)

Domácí ceny výrobců překvapily silným růstem, nic tak nebude stát v cestě dalšímu zvyšování sazeb ČNB a posilování koruny. V eurozóně naopak zůstává jádrová inflace nízká a na pouhý náznak růstu sazeb si ještě počkáme. Důvěra v americkou ekonomiku dále roste.

Jádrová inflace v eurozóně zůstává nízká

Dnešní zpřesněná data o inflaci v eurozóně nepřekvapí, jádrový růst cen zůstane nízký. Čísla za většinu členských zemí jsou totiž již známa. Anemická jádrová inflace rozhodně není něco, co by ECB považovala za známku udržitelného návratu ke své definici cenové stability. Proto se nic nezmění na tom, že růst sazeb v měnové unii očekáváme až v polovině příštího roku.

Index důvěry podle Michiganské univerzity potvrdí silnou kondici největší světové ekonomiky a dále se zvýší. Podobně i předstihový indikátor LEI ukáže další růst. Kondice americké ekonomiky by proto měla být nadále pro trhy zdrojem optimismu.

Americké stavebnictví zklamalo, blýská se však na lepší časy

Data o nové rezidenční výstavbě ve Spojených státech byla zklamáním. Meziměsíční růst o 0,9 % totiž nekompenzoval výrazný pokles z června a zatlačil meziroční dynamiku na 1,4 %. Rezidenční investice proto zřejmě budou nadále brzdit dynamiku celkových investic. Světlem na konci tunelu je růst počtu vydaných stavebních povolení, který dokonce mírně překonal očekávání trhu a naznačuje, že by se investiční aktivita do výstavby bydlení mohla začít výrazněji zvedat.

Společná evropská měna se po včerejším posilování stabilizovala poblíž hladiny 1,138 USD/EUR. Došlo tak k mírné korekci velmi slabých úrovní, na kterých se evropská měna obchodovala v průběhu týdne, kdy se podívala i pod 1,130.     

Polský trh práce potvrdí dobrou kondici

Indikátory z polského trhu práce ukážou pokračující růst mezd i zaměstnanosti. Očekáváme v souladu s trhem, že se dynamika těchto ukazatelů udrží velmi blízko hodnot z předchozího měsíce a nová data tak nebudou žádným velkým překvapením. Potvrdí dobrou kondici polského trhu práce, která přispívá ke stabilnímu růstu polské soukromé spotřeby a tedy i celkového HDP.

Uklidnění turecké nervozity umožnilo koruně umazat ztráty

Včera zveřejněná data o domácích cenách výrobců překvapila silným růstem. Vedle cen ropy se v nich zřejmě odrážely i rostoucí mzdové náklady, možná se tedy již nějakou dobu napjatý trh práce začíná výrazněji promítat do cenového vývoje. To umožní České národní bance pokračovat v utahování měnové politiky tempem jednoho zvýšení každé čtvrtletí. Mojmír Hampl se navíc včera vyjádřil, že by ho v hlasování pro hike v září zastavil snad jen šok podobný pádu Lehman Brothers. Zároveň včera pozvolna opadala globální nervozita ohledně situace v Turecku, nic tak nestálo v cestě posilování kurzu koruny.

Domácí měna proto mohla umazat velkou část včerejších ztrát a středoevropské obchodování uzavírala poblíž 26,70 CZK/EUR. Posiloval i polský zlotý, který přidal 0,4 % a během dne se znovu podíval k hranici 4,300 PLN/EUR. Jen mírně posílil maďarský forint a v odpoledních hodinách se obchodoval kolem 324,0 HUF/EUR.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688