Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.08.2018 19:24:08

Suché trápení, ve výhledu počasí ani kapka

 

Žalostná situace se suchem nebere a ani nebude brát konce. Výhled počasí slibuje skoro jasné počasí, vysoké teploty a víceméně jen výjimečně přeháňky nebo bouřky. Absolutní sucho je na většině území republiky. Pokud se nějaké srážky do Česka dostaly, obvykle navíc skončily v Čechách, na Moravu nedorazila ani kapka. Západní proudění nemá sílu jako dřív. Spodní vody jsou na tom tragicky, odráží to i stavy řek. Některé se dostaly i na 5 % obvyklého průtoku, ostatní živoří na 10 až 20 %. Zlepšení je v nedohlednu. Trend počasí zůstane stejný. Navíc se přidají další vedra. Budou vrcholit někdy kolem úterý, kdy by mohlo být na jižní Moravě zase až 34°C. Šetřit s vodou už musí být nutnost každého z nás.

V pátek bude skoro jasno, odpoledne a večer v Čechách až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky, zejména v horách. Teploty 28 až 32°C. V sobotu bude polojasno, přechodně oblačno. Ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. Teploty lehce rozdělí zemi na nepatrně chladnější západ s 27°C a rozpálený východ až s 33°C. Neděle už bude zase více jasná, převládne skoro jasno, jen výjimečně přeháňky. Teploty 26 až 30°C. V novém týdnu se nejprve oteplí až k 33°C, výraznější ochlazení by mohlo přijít na program kolem pátku. Jestli se dostaví i srážky, uvidíme. Spíše ale moc nedoufejme.

Extrémní sucho je od Ústecka přes celé Královéhradecko, Pardubicko až po Olomoucko a Drahanskou vrchovinu. Horší se i Karlovarsko. Dobře jsou na tom jen Šumava, Jeseníky a Beskydy. Odborníci z projektu Intersucho.cz shrnuli situaci následovně: „Oproti minulému týdnu se opět zvýšil rozsah sucha S4 a S5 a poprvé se blíží 50% území a současně roste podíl ploch s deficitem vláhy větším než 80 mm oproti obvyklému stavu. Průměrný deficit půdní vláhy je nejčastěji mezi 40-80 mm což se negativně projevuje jak na kondici vegetace, tak na dopadech na zemědělství, přes 60 okresů hlásí pokles výnosů. Podle současného výhledu bude následujících 15 dní nadprůměrně teplých se spíše slabším srážkami. Krajina se tedy i nadále bude vysušovat a nečekáme radikální změnu.“

 

Zdroj: ČT24.

 

Stav podzemních vod v červenci byl vyhodnocen jako silně podnormální . Úrovně hladiny u převážné většiny sledovaných mělkých vrtů a hodnoty vydatnosti pramenů klesly pod úroveň pro sucho. V celkovém průměru patřil červenec 2018 z hlediska podzemních vod mezi nejsušší měsíce, a to za celé období od roku 1981. V týdenním hodnocení patřil i aktuálně hodnocený stav podzemních vod (32. Týden) mezi nejsušší týdny od roku 2014.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty